Prvostepeno osuđen Kemal Čaušević, poručio da je on “moralna vertikala”

Vijesti 27. maj 202122:32 > 23:03 0 komentara
N1

Prvostepeno, Kemala Čauševića Sud BiH osudio je na kaznu zatvora od 9 godina za primanje dara i pranje novca, te Anesa Sadikovića na dvije godine zatvora zbog davanja dara. Bivši direktor UIO BiH optužio je danas pravosudne funkcionere za odmazdu nazvavši ih kriminalcima. Mnogi postavljaju pitanje kako je predmet od skoro 2 milijarde maraka i više od 50 uhapšenih, sveden na tri presude i tek nekoliko miliona maraka.

Sud BiH smatra da je Tužilaštvo BiH dokazalo da je Čaušević kao direktor Uprave za indirektno oporezivanje pogodovao uvoznicima tekstila Anesu Sadikoviću i Sedinetu Kariću pri uvozu kroz njihove četiri firme, da prikazuju manje iznose od stvarnih na carinskim terminalima, a na štetu ostalih uvoznika. Sadiković i Karić su zauzvrat davali po 1.000 maraka Čauševiću na lokacijama u Sarajevu i Banjaluci. Na ovaj način, smatra sud, Čaušević je ostvario protupravnu imovinsku korist od 1,7 miliona KM. Presudom je dokazano da je Kemal Čaušević nelegalno stečeni novac ubacio u legalne tokove kupivši četiri stana u Sarajevu, dva u ulici Mula Mustafe Bašeskije i dva u ulici Ferhadija. Na istoj lokaciji 3 poslovna prostora, te još jedan poslovni prostor u šoping centru Grbavica. Pored toga i tri njive u Općini centar sa više od 20.000 kvadratnih metara. Od toga novca ostalo mu je više od pola miliona prema presudi koju će ukoliko presuda postane pravosnažna morati vratiti zajedno sa Sadikovićem u budžet BiH, ali će mu biti oduzeta sva navedena imovina.

Ni jednu svoju nekretninu nisam kupio na nezakonit način. Dođe plata od UIO-a, od Bor banke, od Poštanske banke, od Union banke i Federalnog ministarstva finansija, nakupi se i ja kupim nekretninu. Eto“, izjavio je Kemal Čaušević, bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Anes Sadiković osuđen je na 2 godine zatvora zbog davanja dara. Prema presudi on je više od milion i 200 hiljada maraka dao Čauševiću da bi njegove firme Eko San i Januz bile pogodane pri carinjenju robe. Danas se nije pojavio na izricanju prvostepene presude.

U onom dijelu u kojem nam je danas pročitano sve se radi o pretpostavki. Barem za Anesa Sadikovića i iznos novac koji je on eventualno davao kako je sud pročitao danas. Mi ćemo uložiti žalbu u zakonskom roku čim dobijemo otpravak ove presude“, kazala je Adna Dobojlić, advokatica Anesa Sadikovića.

Pored sudskih dužnosnika, Čaušević je prozvao i tužitelje državnog Tužilaštva, ali i bivše i sadašnje pravosudne funkcionere.

Vjerujte mi ili mi nemojte vjerovati. Ja sam moralna vertikala za Ranka Debeveca, za Biljanu Ćuković, za Izu Tankića, za Amelu Huskić, Medžidu Kreso, a pogotovo za Dubravka Čamparu i Olega Čavku. Kunem se Bogom. Ne znam šta će biti sa mnom, možda sutra neću biti živ. Usmjerite svoju pažnju to su pravi kriminalci“, istakao je Čaušević.

Doista bi bilo neprimjereno komentirati izjave optuženih“, rekao je Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

Kemal Čaušević u to vrijeme bio je kadar SDA. U svom iskazu. Kemal Čaušević i još 53 osobe uhapšeni su u junu 2014. godine u akciji “Pandora”. Među uhapšenima su bili i uposlenici spomenute državne institucije, kao i carinskih terminala. Optužnica je potvrđena 2017. godine. Čaušević je tada u svom iskazu prozvao visokopozicionirane dužnosnike vodećih stranaka u BiH. Zašto nikada nije vođena istraga za te optužbe, državno Tužilaštvo, naravno, bez komentara.

Tužiteljstvo BiH je podiglo optužnicu u ovom predmetu i procesuirane su osobe koje su optužene. Neke navode takve prirode doista ne bi komentirao“, komentarisao je Grubešić.

Novinar Davor Obrdalj autor je filma Pandorina kutija, gdje je godinama istraživao ovaj slučaj. Kaže da je pandorina kutija nažalost zatvorena, te da su od 53 osobe i kriminala teškog skoro 2 milijarde maraka, ostale samo tri presude i tek nekoliko miliona KM. Pored svega navodi još jedan zanimljiv podatak za Čauševića.

I dalje je on čovjek koji je na listi sudskih vještaka ekonomske struke Federalnog ministarstva pravde. Dakle, ukoliko želite da vam neko vještači u predmetima ekonomske struke, to je čovjek kojeg možete nazvati. Možda je on i najbolji da tumači neke finansijske malverzacije. On je legalno i službeno još uvijek sudski vještak ekonomske struke, što je apsurd“, istakao je Davor Obralj, novinar NOVA BH.

Ukoliko presuda postane pravosnažna, Čauševiću će u zatvorsku kaznu će mu biti uračunato skoro tri mjeseca provedenih u pritvoru 2014. godine. Identična situacija očekuje i Sadikovića kojem će biti uračunato vrijeme provedeno u pritvoru oko mjesec dana. Tužilaštvo BiH najavilo je i žalbu na dio oslobađajuće presude Čauševiću u vezi sa zloupotrebom službenog položaja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!