Psihologinja: Napad na Ilidži nije incident, nego posljedica sistema

Vijesti 16. jan 202321:41 0 komentara
N1

Univerzitetska profesorica psihologije Dženana Husremović za N1 je komentirala incident na Ilidži koji je opisala kao logičku posljedicu sistematskog (ne)djelovanja.

Husremović, inače prorektorica za nastavu Univerziteta u Sarajevu pojasnila je kako u suštini problema bh. društva i netrpeljivosti leži zloupotrebljena društvena trauma.

“Incident koji nam se desio na Ilidži zapravo nije incident, to nije slučaj. Mi smo sistematski došli do ove tačke. BiH kao društvo nalazi se u fazi teške regresije. Živimo socijalnu traumu koja je započela brutalnim ratom, a taj rat je rascijepao bosanskohercegovačko tkivo. Svi smo se sa svojim traumama snalazili kako smo znali, nije bilo konkrenog sistemskog odgovora”, rekla je u emisiji Izvan okvira Dženana Husremović.

Prema njezinom mišljenju, politika u BiH je zloupotrijebila kompleksnost bh. iskustva i zadržala socijalnu traumu, praveći preko nje podjele u društvu.

“Sve je stavljeno u pogon da bi se to postiglo, pa čak i obrazovanje”, pojašnjava ona.

Profesorica Husremović je nadalje rekla kako je bosanskohercegovačko društvo udžbenički primjer “društva u regresiji”. Komentirala je i krizu moralnosti:

“Kriza moralnosti se ogleda i kroz pravdanje vlastite grupe, prilikom čega se u svakoj situaicji pokušava pronaći opravdanje za to”, rekla je univerzitetska profesorica psihologije u razgovoru za N1.

Cijeli razgovor u emisiji Izvan okvira pogledajte u nastavku:

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!