“Pucajte, ja i sada držim čas”: Film Arijane Saračević Helać posvećen nastavnicama i učenicima koji su tokom rata išli na nastavu

Vijesti 19. aug 202421:56 0 komentara
N1

U Cineplexxu 3 sutra u 18 sati, u okviru programa BH Film imate priliku pogledati film "Pucajte, ja i sada držim čas" rediteljice Arijane Saračević Helać. Riječ je o dokumentarnom filmu, sa brojnim svjedočenjima nastavnika, ali i učenika koji su tokom rata u Sarajevu išli na nastavu.

“Ideja da napravim taj film je postojala dugo godina i na sinopsisu sam počela raditi prije tri godine i razgovarati s ljudima. U jesen prošle godine je bilo gotovo i trebalo je krenuti snimanje. Počeli smo u decembru u vrijeme hladne zime, bez obziran na to nikom nije bilo teško da se odazove i priča. Unaprijed sam znala da je to jedna bolna, teška priča koja će iscrpiti i mene i ekipu i sagovornike. Priča je bila gotova krajem marta. Radili smo dvije epizode za FTV, a paralelno cjelinu koja će premijerno biti prikazana sutra”, kazala je Saračević Helać za N1.

Njeni sagovornici su ponovo prolazili kroz sve ono što su doživjeli prije 30 godina.

“Te gospođe, učiteljice, nastavnice, profesorice roditelj i ta djeca, jednostavno su zaboravljeni. Skidam kapu onome koje shvatio u najteže vrijeme – opsade Sarajeva da je jako važno da djeca ne prekinu obrazovni proces. I evo već par mjeseci se pitam, nakon realizacije ovog projekta, šra bi se desilo da djeca nisu išla u školu. U međuvremenu sam postala roditelj i pitam se kako su roditelji puštali djecu da trče dok traje granatiranje i idu u improvizovane učionice koje su bile po podrumima, stanovima, bibliotekama… Te učiteljice, nastavnice ostavljale su svoju djecu i roditelje kući i išle da uče drugu djecu. Ja bih najsretnija bila da sma bila u mogućnosti da ih sve snimim”, kazala je.

U realizaciji filma učestvovala su 32 prosvjetna radnika i učenika. Film govori o teškim trenucima, onima koji su poginuli tokom rata radeći ovaj posao ili samo zato što su išli po znanje, ali i svima onima koji su se borili da obrazovni sistem ne doživi kolaps i život u opkoljenom Sarajevu opstane.

Detalje pogledajte u videu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!