“Pukla ljubav” između Dodika i Konakovića, ministra kritikuje i Cvijanović

Vijesti 23. feb 202316:54 2 komentara
Twitter/Milorad Dodik

Predsjedavajuća Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović (SNSD) optužila je ministra spoljnih poslova BiH Elmedina Konakovića (NiP) da je bez saglasnosti Predsjedništva od predstavnika Stalne misije BiH pri Ujedinjenim nacijama tražio da podrže novu rezoluciju o Ukrajini.

Cvijanović je uputila dopis Konakoviću, u kojem od njega zahtjeva da svoje instrukcije prema predstavnicima Stalne misije BiH pri Ujedinjenim nacijama u vezi sa rezolucijom o Ukrajini uskladi sa stavovima Predsjedništva BiH, koje je jedino nadležno za vođenje spoljne politike.

“Kako ste se vašim dopisom od 22. februra oglušili o stav Predsjedništva BiH u vezi sa pridruživanjem i kosponzorstva predmetne Rezolucije, Kabinet člana Predsjedništva BiH od Ministarstva spoljnih poslova zahtjeva da sadržaj svojih instrukcija prema DKP mreži BiH, uključujući i konkretan slučaj, striktno uskladi sa stavovima Predsjedništva”, navedeno je u dopisu koji je Cvijanović uputila Konakoviću.

Cvijanović je u dopisu, koji je objavila Radio-televizija, istakla da je “Predsjedništvo BiH 16. februara postiglo saglasnost da BiH bude suzdržana prilikom glasanja o ovoj rezoluciji o Ukrajini”.

Iz MSP-a BiH je, međutim, 22. februara upućen dopis Stalnoj misiji BiH pri UN-u u kojem se od predstavnika BiH pri UN-u zahtjeva da na zasjedanju Generalne skupštine UN-a podrži predlog rezolucije “Principi koji podržavaju sveobuhvatan pravedan i trajan mir u Ukrajini”, te da, u ime BiH, prihvati status kosponzora ove rezolucije.

“Spoljna politika BiH nije i ne može biti politika koju zastupa bilo koja politička partija ili pojedinac, kao što je već ustaljena praksa u ovoj zemlji”, navela je predsjedavajuća Predsjedništva BiH u dopisu bh. šefu diplomatije.

Dodik kritikovao Konakovića

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da u BiH, odnosno u Predsjedništvu, Savjetu ministara i parlamentu, formalno i suštinski nema odluke za bilo koju vrstu sankcija prema Rusiji.

Dodik je podsjetio da je Predsjedništvo BiH nadležno za spoljnu politiku zemlje, što nije teško utvrditi uvidom u Ustav BiH.

“Očigledno je da je u Ministarstvu spoljnih poslova nastavljena stara praksa koju je sprovodila bivša ministrica Bisera Turković, a to je da se radi unilateralno i mimo Predsjedništva koje je razmatralo pitanje glasanja predstavnika BiH u UN-u o Prijedlogu rezolucije o Ukrajini. Protiv ovoga je bila predsjedavajuća i član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović”, rekao je novinarima Dodik.

On je istakao da je neko iz Ministarstva dao instrukcije koje nisu u skladu sa odlukama Predsjedništva BiH.

“To je stara praksa koja će dovesti do raspada ovog sistema vlasti ukoliko ovako bude nastavljeno. Ovakvo ponašanje niko neće trpiti”, dodao je Dodik.

On je napomenuo da neće biti ništa od krivičnih prijava jer su zakonodavne institucije pod uticajem SAD-a, ali će RS svaki put kada se neko ponaša mimo zakona podnositi prijave.

“Protiv Svena Alkalaja /ambasador BiH u UN-u/ postoji krivična prijava. Pitajte Elmedina Konakovića, koji se sastao sa evropskim ambasadorima, da je glavna tema bila zašto BiH ne sprovodi sankcije prema Rusiji. Ne sprovodi zato što nema odluke i neće biti sankcija prema Rusiji. Glupo je od nove strukture u BiH što se ista pitanja ponavljaju, a ako je neko htio da uvažava Ustav BiH onda je morao poštovati činjenicu da se ne priključujemo rezuluciji UN o Ukrajini”, dodao je Dodik.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare