Puljić na prvoj sinodi Vrhbosanske nadbiskupije: “Želi drugima ono što i sebi”

Vijesti 08. dec 202114:26 0 komentara
Vrhbosanska nadbiskupija

Svečanom svetom misom, koja je održana danas u sarajevskoj katedrali Srca Isusova, zaključena je Prva sinoda Vrhbosanske nadbiskupije.

Euharistiju je predslavio je vrhbosanski nadbiskup metropolita Vinko kardinal Puljić u zajedništvu s vrhbosanskim nadbiskupom koadjutorom mons. Tomom Vukšićem, te uz koncelebraciju više od 75 svećenika, među kojima su bili: generalni vikar VN-a mons. Slađan Ćosić, provincijal Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić, te generalni tajnik sinode dr. Mario Bernadić.

Višestruka proslava

Misi su bili nazočni članovi Skupštine Prve sinode koji su na svečanosti prije sv. mise u dvorani Svećeničkog doma VN-a uručili kardinalu Vinku Završni dokument kojega su izglasali 20. studenoga.

Na početku kard. Puljić je podsjetio da se završna misa Prve sinode VN-a slavi na svetkovinu Bezgrešnog začeća BDM-a koja je i suzaštitnica Vrhbosanske nadbiskupije. Naglasio je kako je 8. prosinca i nadnevak smrti Sluge Božjega prvog vrhbosanskog nadbiskupa Josipa Stadlera, te potaknuo nazočne da se mole za njegovo proglašenje blaženim.

Ne krasti nadu ljudima

U prigodnoj homiliji kardinal Puljić je najprije progovorio misnim čitanjima u kontekstu svetkovine Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije i grijeha koji je ušao u povijest čovječanstva.

“Grijeh je dakle stvarnost i čovjek je zbog njega izgubio raj. Ali nešto divno iz Božje ljubavi izlazi. On tada obećava kako čovjek neće biti odbačen jer će poslati onu koja će roditi i njezin plod bit će snaga protiv zloga”, rekao je kardinal i naglasio bitan pozdrav iz evanđelja „zdravo milosti puna“ koji usmjerava na svetkovinu Bezgrešnog začeća.

Nadalje je dodao kako je u današnjem vremenu čudne ideologije izuzetno važno prepoznati razliku između zloga i svetoga.

“Više ne smiješ spomenuti ni Božića ni božićnih blagdana. Stvara se nekakav sinkretizam koji želi oprati pamet ljudima i ukinuti im identitet. Upravo je zato važno sačuvati jasnoću stavova i opredjeljenja”, ustvrdio je kardinal Puljić, te je progovorio o završetku zasjedanja Prve sinode Vrhbosanske nadbiskupije.

“Ono što želiš sebi želi i drugima pa će se odmah lakše uspostaviti razumijevanje. Nažalost, ta evanđeoska je izbrisana, te se javljaju napetosti. Zato želim da, slaveći ovu svetkovinu i izražavajući radost zbog održavanja Sinode VN-a, to bude izazov kako se ne bi dali u ovim vremenima obeshrabriti”, dodao je, te podsjetio na riječi pape Franje „ne dajte se umoriti“.

Vrhbosanska nadbiskupija
Vrhbosanska nadbiskupija
Vrhbosanska nadbiskupija
Vrhbosanska nadbiskupija

“Ne dajmo ugasiti svjetlo vjere koje se posebice u došašću pali kroz simboliku svijeće. Neka se ta svijeća koju u srcu nosimo ne da ugasiti kako bi mjesna Crkva osvjetlala lice i naviještala i svjedočila Kristovo evanđelje”, rekao je na kraju nadbiskup Vinko te pozvao sve na daljnje zajedništvo koje se posebice očitovalo tijekom sinode.

Na kraju euharistije, koju je animirao zbor Magnificat pod ravnanjem fra Emanuela Jozića, kardinal je zahvalio svima koji su doprinijeli da se Sinoda dogodi te su nazočni zapjevali Tebe Boga hvalimo.

Ovom svetom misom završen je dugogodišnji proces u Vrhbosanskoj nadbiskupiji koji je započeo na svetkovinu Sv. Petra i Pavla 2012. Kao što je rečeno za vrijeme svečane predaje Završnog dokumenta nadbiskupu Puljiću u Svećeničkom domu, sada je potrebno donijeti strategiju djelovanja za budućnost kako u praktičnom pogledu tako i u pravnom segmentu, spomenuto je u saopštenju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!