Puni objekti, ulice Starog grada, obale Neretve i Stari most, ali zvanične statistike o broju turista nema

Vijesti 28. jul 202420:05 0 komentara

Iako su temperature izrazito visoke dio Starog grada u Mostaru pun je turista. Sa svih strana svijeta dolaze vidjeti legendarni simbol grada - Stari most, okolne kule, najhladniju rijeku na svijetu. Oduševljeni pogledom prošetaju mostarskim kujundžilukom, ali i probati domaću hranu. Osim pogleda sa mosta, oduševljavaju ih i tradicija i orijentalnost kojima odiše područje u nepsorednoj blizini Starog mosta.

”Mnogo je drugačije. Ostajemo 4 noći, sad smo iši preko mosta, veoma je zabavno.Zaista jedno drugačije iskustvo od onog na što smo navikli. I nenormalno je vruće u Mostaru, uvijek nam treba mnogo vode”, kaže nam turista sa Novog Zelanda.

”Podsjeća me na Tursku pošto sam tamo mnogo putovala. Volim Istanbul, a ovaj dio je sličan”, kaže turista iz Velike Britanije.

”Veoma je lijepo, pogled je predivan. Polažemo nade da će nam se svidjeti ovdje, a jedva čekamo probati neku hranu ovdje”, navodi drugi iz Francuske.

Iako ćete šetajući ovim dijelom Mostara ljeti najrjeđe čuti jezike sa ovih prostora, konkretna statistika o turističkim posjetama ne postoji. Iz Turističke zajednica grada Mostara kažu da iako brojke u vidom porastu, statistiku nemaju. Podaci Zavoda za statistiku pokazuju djelimične podatke te se nadaju što skorijem uvođenju instrumenata za mjerenje ukupnih posjeta. Mostarci ljetnu gužvu svakako izbjegavaju, ali mnogo je onih koji u obilazak dođu iz drugih dijelova BiH i regije. Većina ne po prvi put, ali dođu zbog skokova i dućana.

”Zaista smo oduševljeni. Ima svašta i da se vidi i da se kupi. Malo je veća gužva i toplo je, ali fino”, govori turista iz Zemuna.

Tradicija se nastavlja

Ali izgleda da stare mostarske zanatlije nisu baš zadovoljne odnosom turista prema njima. Zaraditi mogu, ali malo je onih koje zanimaju rukotvorine i način njihovog nastajanja. Upoređuje tako najstariji zanatlija u kujundžiluku, Osman Badžak, ovo sa prošlim vremenom. Iako manje turista, u prošlom periodu je imao veće zadovoljstvo baviti se poslom koji je naslijedio od svog oca.

”Tu mi je otac bio, ja i evo sin. Tri generacije. Ovo je najstarija radnja i najoriginalnija. Tu se radilo pravo. Dolazili su ljudi koji se razumiju, kad hoće nešto da kupi zna bolje i od mene šta je to. A ovi ne znaju ništa, samo znaju rušit i djecu pustit. To je katastrofa. MI smo u ono vrijeme prije 50 godina imali dvije grupe važnije su mi te dvije grupe bile nego sve ovo sad. 5 hiljada ih dnevno prođe, ništa. Ništa ih ne interesuje samo sladoled, ja ovu sezonu zovem sladoled”, govori Osman Badžak, najstariji zanatlija u Mostaru.

Badžak se tako prisjeća kako je u njegovoj radnji kupovao sadašnji britanski kralj Čarls, malezijski princ, ali i njegov idol Kirk Daglas. Iako se nada da će i njegova praunučad nastaviti tradiciju rada u najstarijoj radnji, današnje turiste, kaže – a i sami smo se uvjerili, više zanima hrana. Zato ugostitelji zadovoljni, jer tokom ljetne turističke sezone mnogo zarade. Puni objekti, pune ulice Starog grada, obale Neretve i Stari most kojim se jedva prođe, a ipak konkretne statistike nema.

Iz Turističke zajednice kažu da bi tek sa platformom koja bi uvezala sve relevantne insititucije poput ministarstva, Ureda za strance i Graničnu policiju, mogli znati tačne podatke koliko turista bude tu i odakle ih je najviše. No, zadovoljstvo slikom lijepog Starog mosta i iako nepoznatog, svakako velikog broja turista oduševljenih ljepotom Mostara i svakako najhladnijom rijekom na svijetu Neretvom, niko ne krije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!