Pupovac u Banjaluci, RS gradi deset kuća za porodice sa Banije

Vijesti 19. apr 202211:00 > 11:18 1 komentar
N1 (Milorad Pupovac)

U Banjaluci je u prisustvu premijera Republike Srpske Radovana Viškovića potpisan ugovor o donaciji 1,5 miliona KM za pomoć stradalima od zemljotresa na području Banije, a koji se odnosi na izgradnju 10 kuća.

Sporazum su u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske potpisali predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac i vršilac dužnosti direktora Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije Davor Čordaš.

Pupovac je zahvalio na donaciji navodeći da je ona iznimno značajna i po vrijednosti i po poruci koju šalje.

“Izdvojeno je više od 750.000 eura za 10 kuća koje će biti izgrađene na području Republike Srpske, a za porodice na području Banije. S druge strane, poruka koja se šalje je iznimno značajna, a to je da u vremenu velikog stradanja solidarnost ne izostaje te će je RS nastaviti jer ova donacija po obimu najviša, ali ne i jedina koja se od vremena zemljotresa podijelila sa stanovnicima Banije, sa pripadnicima srpske zajednice, ali i drugih naroda koji na tom području žive. Ona seže do 1,25 miliona eura kada se ukupno zbroje donacije u kontejnerima, druge humanitarne prirode i donacije za obnovu crkava pri Srpskoj pravoslavnoj crkvi i eparhijama koje su bile pogođene”, kazao je Pupovac.

Višković je podsjetio da je zemljotres koji se desio na Baniji prije nešto više od godinu napravio značajne štete ne samo srpskom stanovništvu već i Hrvatima.

“Vlada RS i predsjednica RS u tom datom momentu su išli sa pomoći vezuano za stambene kontejnere koje smo uputili na taj prostor kako bi te ljude mogli na bilo koji način smjestiti i omogućiti im da nastave živjeti i funkcionisati na tim prostorima. Došli smo u poziciju na zahtjev Srpskog narodnog vijeća da pokušamo pomoći našim pripadnicima srpskog naroda na tom prostoru da izgradimo određene kuće za određeni broj naših ljudi i Vlada RS je donijela odluku da doznači pomoć Srpskom narodnom vijeću za izgradnju 10 kuća na tom prostoru”, pojasnio je Višković.

N1 (Radovan Višković)

Kazao je da se nada da će te kuće biti isporučene na prostor Banije barem do kraja ljeta.

Podsjetimo, prije nešto više od godinu niz jakih zemljotresa pogodio je Hrvatsku, a velike štete i razaranja zabilježeni su u Baniji. Oporavak od potresa, prema trenutnih procjenama, traje jako dugo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare