Pusta obećanja: Kada će i ko sanirati štete od poplava građanima Olova?

Vijesti 20. sep 202318:36 1 komentar
N1

Kada se poplave dogode svi nivoi vlasti iskazuju svoju solidarnost sa građanima. Poslije slijedi sporo rješavanje njihovih problema, odštetu čekaju godinu dana i više, a neki ostanu zaboravljeni. Tako se osjećaju pojedini mještani naselja Solun u Olovu. Detalje donosi Azur Delić.

Poplava u junu uništila je glavni prelaz za dvije učenice Osnovne škole ”Hasan Kikić” u Olovu. Na ovaj način su morale prelaziti na drugu stranu. Sada je stanje ovako.

A da bi došli do improvizovanog mosta, đaci moraju ovim putem ići do njega koji je kao što vidimo u jako lošem stanju. Ovo je, slobodno govoreći, šumski put. Roditelji đaka još uvijek očekuju da se on uredi.

Mještani ogorčeni. Do štale i garaže porodica Nihadete Klempić dolazi ovim putem.

”Ne možemo ići ni traktorom, ni kolima, ma ni pješke… i eto”, kaže Nihadeta Klempić.

Problem je i kada treba obaviti dženazu. Do mezarja se dolazi preko ovakvog mosta, a onda je tu makadamski put u lošem stanju. Sve je to, kažu mještani, posljedica i nemara nadležnih, ali i odlaska stanovništva.

”Otišli ljudi iz Martinovića, nema ni tamo… radili su ljudi, godinama se nasipalo bilo lijepo, ali dragi Allah da odnese sve i eto…”

Alija Klempić od rođenja živi ovdje. Sanaciju i puta i mosta smatra egzistencijalno važnim.

”Sanacija mora biti, ovdje imamo i mezarje i džamiju staru 500 godina. Ne znam više… i mi još da se pokupimo odavdje ako nemamo ovog mosta i ovog puta”, kaže Alija Klempić

Poplave koje su sve to uništile desile su se prije tri mjeseca. Od tada traje iščekivanje mještana da se sve procedure ispoštuju. Predsjednik MZ Solun prije mjesec dana uputio je zahtjev za sanaciju.

”Prije 15-20 dana opštinska je komisija izašla, i poslije poplava su izlazili, pa iz kantona komisija, pa je bio izvođač sa inžinjerima da bi to nacrtali kako bi se uradio projekt. Predato je od Opštine Kantonu ZDK”, dodaje Ibro Klempić, predsjednik MZ Solun.

Načelnik Olova poručuje da je Vlada Zeničko-dobojskog kantona odobrila 20 hiljada maraka i da će ta sredstva biti operativna. Velike su štete bile na području cijele Općine, a voda je dosezala do ovog nivoa. Problem pravi neuređeno korito lokalnog potoka.

”Sutra počinju raditi, da se uradi rekonstrukcija… moramo sa papirima da odradimo da se potok izmjesti na drugu stranu, ne smijemo bez građevinske dozvole itd, uradit ćemo samo rekonstrukciju sutra i prekosutra da izbijemo ovaj ćošak da voda ne ide”, kaže Ibro Klempić, predsjednik MZ Solun.

Voda koja je poplavila imanja, domaćinstva i uništila put, kao i most. Da li su spore procedure ili pak izostanak osjećaja razlog zašto sve nije urađeno mještanima nije ni važno – njihovo ogorčenje je u oba slučaja isto.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte više

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare