“Put iz pakla”: Građani BiH i Crne Gore godinama čekaju rekonstrukciju ceste kroz Šćepan Polje (FOTO/VIDEO)

Vijesti 07. jun 202413:51 2 komentara
N1

Idući mjesec bi trebao biti raspisan tender za izgradnju mosta u Šćepan Polju. To će biti zajednički projekat Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Dok se to ne dogodi, građani obje zemlje će i dalje voziti, kako kažu, "putem iz pakla" na čiju obnovu čekaju 30 godina. Riječ je o cesti Foča – Šćepan polje.

Još nije definisan vremenski okvir za izgradnju mosta, a ovaj projekta najavljen je nakon sastanka ministara BiH i Crne Gore Edina Forte i Filipa Radulovića prošle godine.

“Bilo je mnogo najava godinam unazad obično kada se dese saobraćajne nesreće. Put koji spaja dva glavna grada, Podgoricu i Sarajevo izgleda sve samo ne to. Ulice su uske i katastroflane. Mještanin ovog mjesta napravio muzej na svojoj graži od ratkapa koje su otpadale na ovom putu. Mnogi ga ipak biraju jer je najkraći put koji povezuje Srajevo i Podgoricu”, kazala je reportkera N1 Tatjana Drljić koja s nalazi u blizini Šćepan Polja.

Ovaj put je zatvoren za teretna vozila preko 16 tona. Građani Bosne i Hercegovine i Crne Gore koji često ptuju ovom rutom, nazivaju ga putem iz pakla.

“S obzirom da sam često u BiH, ovaj dio puta prolazim kao kroz pakao. Kada sam sam i nekako, a s djecom užas. Rizično je. Nekoliko puta sam skrenuo s ceste, a nisam brzi vozač, uvijek vozim polako. Ovo je sramota za obje zemlje”, rekao je stanovnik Bara koji dva puta sedmično dolazi u Sarajevo.

Mladen iz Ulcinja kaže kako pamti ovaj put i da je 30 godina isti.

“Obećanje je da će ga napraviti, vidjet ćemo. Teško je voziti djecu po ovom putu, velike rupe, prašina. Ne znam šta čekaju više”, rekao je za N1.

Put Foča-Šćepan Polje poznat je i kao “cesta smrti” s obzirom na veliki broj saobraćajnih nesreća sa smrtnim ishodom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare