Putin je toliko namjestio izbore da je možda prevario i sam sebe, vojnici na glasačkim mjestima (VIDEO)

Vijesti 18. mar 202408:52 0 komentara
Reuters

Najvažniji ishod bilo kojih ruskih izbora je legitimitet", rekao je Vladimir Putin najvišim ruskim izbornim dužnosnicima kada su se okupili u njegovoj rezidenciji izvan Moskve u studenom pa dodao: “To je temelj političke stabilnosti.”

U nedjelju, nakon tri dana glasanja, ti isti dužnosnici proglasili su uvjerljivu pobjedu predsjednika. Preliminarni rezultati pokazali su da je Putin osvojio rekordnih 87 posto glasova, uz odaziv od 73 posto, nadmašivši čak i najoptimističnija prokremaljska predviđanja.

U govoru nakon proglašenja “rezultata izbora” Putin je tu brojku iskoristio kao dokaz masovne podrške. Ali takvi očito namješteni izbori, na kojima su svi pravi suparnici unaprijed slomljeni, a moguće je da su čak i mrtvi glasali za Putina, nose rizik potkopavanja političke stabilnosti za kojom Putin toliko žudi. Ovi izbori bili su povijesno niska točka za postsovjetsku Rusiju, piše Politico.

“Bez presedana” “Tijekom godina, predsjednička administracija stvorila je sve povoljnije uvjete za sebe”, rekao je za Politico David Kankiya, iz nezavisne promatračke skupine Golos. “Ali ovaj put je dosegla vrhunac bez presedana.” Čak i da se zanemari gušenje oporbe, glasanje je bilo najmanje konkurentno u modernoj povijesti Rusije: samo su tri kandidata odvojila Putina od izbora u Staljinovom stilu – sa samo jednim imenom na listiću. Ovi “izbori” bili su i najmanje transparentni dosad: Nikad prije nije bilo tako malo neovisnih promatrača s tako ograničenim pristupom. Znakovito je da je šef Golosa u zatvoru.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!