Rabin Papo o Lev Tahoru: Bezopasni za okolinu, sve što čine, čine sami sebi

Vijesti 28. jan 202215:03 > 15:56 4 komentara
N1

Veliku pažnju javnosti danima izaziva grupa Jevreja, za koje se pretpostavlja da su članovi ortodoksnog Lev Tahora, a koji su u decembru prošle godine stigli u BiH, te od tada borave u par stambenih objekata u Istočnom Sarajevu. O kulturološkim spcefičnostima ove grupe za N1 je govorio nerezidentni rabin jevrejske opštine u Sarajevu Eliezer Papo.

Savremena grupa, antimodernističkih tendencija

“To je jedna mala, sasvim nebitna minorna grupa. 40-ak do 50 familija, sveukupno najviše do 1.000 članova na cijelom svijetu. Nema nikakvog razloga za brigu. Ovi ljudi jednostavno traže mjesto gdje im se niko nće petljati u unutrašnje stvari, a vjerovatno su stekli dojam da je BiH malo odumrla država”, rekao je za N1 Eliezer Papo, nastavljajući:

“U svim zemljama u kojima su imali problema, problemi su vezani za socijalne službe te zemlje i unutrašnje uređenje zajednice. Ne postoje konflikti između te zajednice i okolnog stanovništva. To je zajednica koju spoljašni svijet apsolutno ne zanima, sve što rade rade sami sebi. Države se upliću i kažu – samom sebi možeš i dvoje odraslih mogu ako pristaju na nasilje, ali kao roditelj nemaš pravo da maltretiraš svoju djecu dugim molitvama, striktnim zahtjevima o oblačenju djevojčica i tako dalje”.

Rekao je i da su oni mnogo sličniji muslimanima nego drugim vjerskim grupama.

“I dok kod jevrejskih ultraortodoksa žene pokrivaju glavu, a pokrivanje se može riješiti perikom, maramom ili šeširom, ove žene to rade čadorom, baš kao što to žene čine u Iranu. Kod svih ostalih Jevreja na svijetu pokrivanje glave je obavezno za udate žene, ali to ovdje nije slučaj”, kazao je rabin Papo i dodao da Lev Tahor inače znači čisto srce.

Jerusalem Post pisao o pripadnicima “jevrejskih talibana” primijećenih u BiH

“To je prebačeno ime njihove ješive, njihove rabinske akademije. Odnosno njihovog učilišta. To je sintagma koja se pojavljuje u 51. Psalmu, 12.stih. Tu se kaže: “Čisto srce stvori mi Gospode i duh prav obnovi mi u utrobi mojoj”, pojasnio je Papo.

Navodi i da je to jedna vrlo savremena grupa, antimodernističkih tendencija. Osnovao ju je Šelomon Helbranc, dijete sekularnih roditelja, i sredinom 70-ih je, kako kaže rabin Papo, došao “tobe” pa potom postao turbo religiozan, pa superturbo religiozan.

“Znači usvojio je sačmar ideologiju. To je jedna od ultraortodoksna grupa koja se protivi postojanju države Izrael, iz ideoloških, vjerskih, metafizičkih razloga. Smatraju da će jevrejsko trpljenje da dovede do božanskog smilovanja koje će uroditi božanskom intervencijom da riješi jevrejski narod savremenih taguta i on će da uspostavi pravedno carstvo na zemlji i usred njega će da postavi Hram. Pred zalivski rat je cijela grupa iz Izreala preselila u Ameriku. Međutim, u Izraelu javnost smatra da je ideologija iskorištena da se pobjegne u Ameriku, jer su vođe grupa bile u kontaktu sa islamističkim organizacijama koje se u Izraelu smatraju terorističkim“, kazao je Papo, te istakao da u Americi je spor između njih i društva nastao nakon što je maloljetni dječak u Izraelu stupio u tu sektu, koja mu je bez znanja roditelja omogućila da dobije pasoš i pobjegne u Ameriku.

N1/Eliezer Papo

“Ako ih se pusti –  pustilo ih se, ako ne oni će da odu. Kao što su iz Izraela otišli u Ameriku, iz Amerike u Kanadu, iz Kanade u Gvatemalu, mislim da je ova grupa i došla iz Gvatemale“, naglasio je Papo te napomenuo da se tu ne radi ni o kakvim podrumima i sadomazo scenama.

Izdržavaju se od dobrovoljnih priloga

“Oni su jednostavno strogi, oni tuku svoju djecu, zatvaraju u špajzove itd. U Americi kažu to tako ne može na djeci i sada bježe u zemlje gdje se socijalne službe manje petljaju”, kazao je Papo te dodao kako su strašno siromašni i da sve svoje vrijeme posvećuju Tori.

“Izdržavaju se od pomoći, dobrovoljnih priloga srodnih i većih grupa čiji članovi ipak rade. Njihov vođa se nedavno utopio tokom ritualnog kupanja u Meksiku, pa su oni trenutno prilično obezglavljeni” , kazao je Papo, dodajući:

“Ako npr. imate trosoban stan. Jedna spavaća soba je za roditelje, druga spavaća soba je za žensku djecu, a muška djeca kao sardine spavaju u dnevnom boravku. To za američko društvo nije prihvatljivo i ta djeca trebaju, kako smatraju, biti predata na usvajanje. To je jedan poseban način života i vjerujem u njihovo pravo da tako žive i pridržavam pravo svakoj državi sa pozitivnim pravom da se upetlja u slučaju da stvarno postoje neki problemi zlostavljanja, psihičkog, fizičkog itd”, zaključio je Papo.

N1 ekipa je pokušala razgovarati sa ovim državljanima Amerike i Kanade, koji nisu htjeli priznati da su pripadnici Lev Tahora, i nisu bili spremni za detaljniji razgovor.

O tome šta smo zabilježili na terenu, više u večerašnjem Dnevniku u 19.

N1
N1
N1

Podsjetimo, grupa građana koja privremeno boravi u Istočnom Sarajevu, a koja živi po tradicionalnim jevrejskim običajima u BiH boravi u skladu sa važećim zakonima, i nije zabilježen niti jedan incident bilo koje vrste potvrdili su iz Službe za poslove sa strancima za N1, umirujući mještane naselja Kula koji su više puta prijavljivali ovu grupu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare