Radionice, sport i adrenalin: Blagaj domaćin trećeg Climbing Festa

Vijesti 20. sep 202319:32 0 komentara
N1

U Eko centru u Blagaju, nedaleko od Mostara, održava se treći Blagaj Climbing Fest. Idealna je to prilika do 24. sepetembra za okušati se u adrenalinskim sportovima, a za one malo manje hrabre tu su i manje izazovne aktivnosti i radionice, kao i koncerti.

U srcu Blagaja, smještena je jedna od najvećih prirodnih izvorskih rijeka u Europi. Tu se održava i festival koji obogaćuje društveni život ovog mjesta. Edukacijom i zabavom, mladim ljudima je omogućeno da razviju postojeće i steknu nove vještine.

“Mi u našem sadržaju imamo kulturno-historijsku turu, arheološku turu i Via Ferrata turu. Osim toga organiziramo različite muzičke događaje te pripremu domaće hrane. Glavna aktivnost ovog festivala jeste penjački maraton. To je jedan vid takmičenja gdje se svi oni koji se žele prijaviti treba da popenju što veći broj smjerova. Penjački broj smjerova su inače rangirani po ocjenama. Teži smjerova imaju više bodova i oni na kraju sabiru sve svoje bodove. Onaj ko skupi najviše bodova, pobjeđuje”, kaže Ibrahim Marić, Sportsko penjački klub Blagaj.

Iako se u Blagaju krije neograničen penjački potencijal, ovaj festival služi i za promociju drugih vrijednosti – od kulturno-historijskih do ekoloških.

“Kulturno-historijska tura je najzanimljivija, a isto tako pošumljavanje ne smijemo izostaviti koje se desilo u utorak i pošumljavanje 300 sadnica jasena. Tu je i obilazak kompleksa Velagićevina, ulazak u pećinu, tj. u izvor Bune sa čamcem i obilazak Tekije”, kaže Benjamin Huseinagić, Sportsko penjački klub Blagaj.

Festival je do sada privukao goste iz preko 20 zemalja, a ove godine je za učešće stiglo oko 130 prijava. Očekuje se da će u narednim danima taj broj rasti. Oni koji su već stigli, ne kriju oduševljenje mjestom i aktivnostima koje se tu odvijaju.

“Super su iskustva. Ovo je jedan od boljih penjačkih meetinga u regiji definitivno i osim što ima super penjanja i dobrih sektora i stijena, ekipa je odlična, uvijek dođu dobri ljudi, mjesto je ovdje čarobno, organizacija show, sve.”

“Lijepo je. Vrijeme je lijepo, odlično sportsko penjanje. Danas radimo highline, tamo na vrhu desne i lijeve stijene, možda 200 metara dug.”

Higline na visini od 200 metara za hrabre. Za one druge festival nudi laganije, ali ne manje izazovne aktivnosti i radionice do večernjih sati, kada će sve posjetioce zabavljati polaznici i učitelji Mostar Rock škole.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte više

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!