Radnici BHRT-a danas protestuju: “Nikad nam nije bilo teže, ne možemo više čekati”

Vijesti 28. maj 202407:44 0 komentara
N1

Reprezentativni sindikat radnika u Radioteleviziji Bosne i Hercegovine (BHRT) danas će (28. maja), sa početkom u 14:00 sati održati protest u zgradi RTV doma, zbog, kako je saopšteno iz Sindikata radnika BHRT-a, katastrofalne finansijske situacije u kojoj se nalaze uposlenici BHRT-a.

Osim protesta, radnici su najavili i mogući štrajk dok poručuju: “Proživljavamo agoniju.” Menadžmenti državnog i federalnog javnog servisa međusobno prebacuju odgovronost.

Agonija uposlenika javnog RTV servisa traje već godinama. Ipak, za radnike BHRT-a nikada nije bilo teže.

“Situacija je zaista alarmantna. Mi smo posljednju platu primili prije nekih pedeset dana. Za sutra imamo zakazan protest. Nama je više dosta obećanja, mi ćemo vjerovatno ići u neku vrstu štrajka. Ovdje je šezdeset posto ljudi potplaćeno, rade za osamsto maraka i manje. Topli obrok nam je sedam maraka po danu, mislim da to nigdje u državi nema”, kazao je Edis Fočo, potpredsjednik Samostalnog sindikata uposlenika BHRT-a.

Radnici poručuju da su taoci, a uprava da je pred zidom. U minusu su, tvrde, 80 miliona konvertibilnih maraka, dok su, prema njihovim riječima, entitetski emiteri zadržavanjem takse ostvarili korist od 53 – odnosno 22 miliona maraka. Istovremeno, uprave BHRT-a i FTV-a ne odustaju od ranije međusobno ponuđenih privremenih rješenja, dok ih uzajamno odbacuju – zbog, kako kažu, nezakonitosti ili nedostatka garancija, što je slučaj sa posljednjim prijedlogom Federalne televizije BHRT-u.

Belmin Karamehmedović, direktor BHRT-a je jučer za N1 rekao da su došli do zida te da su u pitanju dani, a ne sedmice kada će se program ovog Javnog servisa ugasiti.

Pojasnio je i trenutnu situaciju te problem do kojeg su došli. Naglasio je da je BHRT ostao bez finansiranja i da su od Vijeća ministara BiH imali kratkoročnu finansijsku pomoć koja je utrošena prije svega na otkup TV prava za najveća dva svjetska događaja – Euro i Olimpijadu.

Posljednja plaća radnicima isplaćena je prije 50 dana, mnogi napuštaju posao na BHRT-u, a kako kaže Karamehmedović, davali su privremeno rješenje, da se, kao što zakon kaže, raspodjela sredstava izvrši po principu 50 posto BHRT-u i 25 posto FTV-u, a 25 posto koji bi trebali biti prebačeni RTRS-u da ostane na računu jer ni oni od 2017. godine ne prebacuju novac u Federaciju BiH, odnosno, u ova dva javna emitera i da situacija ostane takva dok se ne nađe rješenje.

To nisu, kako kaže, prihvatili u menadžmentu FTV-a.

Posebno je naveo podatak da je u periodu od šest godina RTRS ostvario nezakonit prihod navodeći da ima i dokumente kojima to može dokazati.

Jučer je on zajedno sa direktorom FTV-a Džemalom Šabićem gostovao u emisiji na N1 televiziji gdje je došlo do žestokog sučeljavanja i prebacivanja odgovornosti dok radnici, s druge strane, trpe.

Tako su članovi Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u i najavili protest jer, kako su poručili nkad im nije bilo teže, a i vrijeme je odavno isteklo što potvrđuje i činjenica da će ugasiti 15 emisija iz svog programa, a neke od njih i skratiti.

Na listi 15 emisija BHRT-a koje se ukidaju su “Jedan”, “Odbrojavanje”, “Putevi zdravlja”, “Nova avantura”, domaći dokumentarni program, “Propuh”, “Thinking Box”, “Art Depo”, “Moja zemlja”, “DVS – Filmski festival u Kanu”, “Identiteti”, “Global”, “Konačno petak sa Majom Miralem”, “Inbox”, “Trend” dok će emisija “Jutro za sve” trajati dva umjesto tri sata.

Sredstva od prikupljenje takse stoje na računu EP BIH jer dogovora dva menadžmenta o raspodjeli sredstava nema.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!