Radnici Krivaje: Radnička klasa vam je potrebna samo za glasove

Vijesti 20. maj 202119:13 0 komentara

Radnici Krivaje održali su mirni protest ispred zgrade Vlade Federacije BiH. Traže uvezivanje radnog staža, kako bi mogli u penziju, te zaštitu imovine Krivaje. S druge strane sjednica Vlade Federacije u Mostaru, nadležnima nije jasno zašto radnici prostestuju. Obespravljeni radnici pozivaju nadležne pravosudne institucije da, ali i one odgovorne da ispune svoja obećanje i uplate doprinose radnicima Krivaje.

“Još smo živi”, “Radnička klasa vam je potrebna samo za glasove”, “Vratite nam radničko i ljudsko dostojanstvo”, “Stop pljačkanju radnika”. Poruke su sa transparenata radnika Krivaje koju su se na mirnim protestima okupili ispred zgrade Vlade Federacije BiH. Pozivaju nadležne institucije da riješe njihove probleme i zaustave pljačku Krivaje. Traže uvezivanje doprinosa i zaštitu imovine Krivaje.

Muka radnika

“Prava naša su na rad, prava naša su na plaću, na penziono, na zdravstveno”, rekli su radnici.

“Halalim plate, samo neka mi uplate staž, da idem u svoju penziju. Pošteno sa staža 41 godinu, staža bez ijedne vojske“, kazao je jedan radnik.

“Boga mi teško živimo. Imam sina završio fakultet, magistar sporta. On na birou, žena mi na birou i ja na birou. Eto kako živimo. To ne može niko da shvati. Odem negdje nešto da zaradim, iscijepam drva i to je to”, rekao nam je drugi radnik.

“A oni sada kažu nije to u njihovoj nadležnosti, pa nije ni u nadležnosti ovih radnika. U našoj nadležnosti je bilo da mi danas radimo, zaradimo svoju platu i hranimo svoje porodice”, jedan je od komentara.

“Šest godina radimo na birou. I ja i supruga radimo u Krivaji. Imam dvoje djece, oboje su otišili i morali su da napuste zemlju. I ja živim od djece. Jel to žalosno? A bio sam dobar radnik, vrijedan radnik i stojim iz svojih riječi”, bio je još jedan od komentara.

Radnici zavidovićke Krivaje uzalud već šest godina čekaju konačna rješenje. 350 radnika je na birou i još 150 onih koji su još prije godinu ili dvije ispunili uslove za penziju. 2014. godine ortačka grupa sastavljena od četiri firme kupila je imovinu Krivaje u stečaju za 8,7 miliona maraka. U tu cijenu uračunato je preuzimanje je šest miliona kredita od Razvojne banke. Od 2003. godine radnici Krivaje nije uvezan radni staž, pitaju se gdje je otišao njihov pošteno zarađeni novac za doprinose.

“Gdje su te pare išle? To je posao nadležnih institucija vlade. To je posao SIPA-e i Tužilaštva. To ne može radnik pokrenuti. To mora pokrenuti institucija Vlade Federacije. A vidimo kakav odnos ima Vlada Federacije koja u septembru mjesecu, prošle godine na sastanku u Zavidovićima preuzela na sebe obavezu da uveže radni staž 40 radnika koje su imali do nove godine, za samo sedam radnika su uvezali radni staž”, kazao je Ramiz Mujić, predstavnik radnika Krivaje.

“Još smo živi”

Iako je mirni protest bio zakazan još prije sedam dana, danas resorni ministar u ime Vlade Federacije, iz Mostara, udaljen od radnika onoliko koliko i svi nadležni prethodnih godina, čudi se zašto radnici traže svoja prava.

“Ne vidim niti jedan jedini razlog, zašto radnici i predstavnici radnika se okupljaju ispred zgrade Vlade FBiH. Ne mogu očekivati da ministar i premijer idu sa motkom i nekoga tjeraju da radi svoj posao. Sudski proces je u toku, ima svoje termine i procedure i mi se u to ne smijemo miješati, niti hoćemo. Uradićemo reviziju i poduzećemo određene korake. Nema razloga da se okupljaju, svi oni koji tokom javnog oglasu predaju urednu dokumentaciju što smo i podcrtali, biće sigurno zbrinuti i biće im sigurno uvezan radni staž za neki prethodni period”, istaknuo je Nermin Džindić, ministar energije i rudarstva FBiH.

Radnici prepričavaju da su sa jušerašnjeg sastanka sa ministrom Džindićem izašli nezadovoljni, te da im je rekao: “Ne znam što ste dolazili kod mene, to je pitanje za premijera Novalića”. Mnogi radnici Krivaje su preminuli i nisu dočekali svoju zasluženu penziju, dok oni koji su živi, ne znaju koliko će izdržati u ovoj maratonskoj borbi.

O natpisu  – “Još smo živi”, Saludin Starčević, bivši radnik Krivaje je rekao “Pa kako je krenulo male su šanse”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!