Radnici sokolačkog vrtića i dalje u štrajku: Upućeno izvinjenje roditeljima

Vijesti 15. jun 202313:59 0 komentara
N1 BiH

Danas nas je na vratima vrtića Sokolac dočekalo obavještenje da su radnici ove vaspitno – obrazovne ustanove i dalje u generalnom štrajku koji je na snazi od utorka, 13. juna. Prema riječima predsjednice Sindikalne organizacije Jovane Bulajić, prethodno su obavijestili roditelje o svim dešavanjima, a nakon štrajka upozorenja, stupili su u potpunu obustavu rada, sve dok njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni. Kako je navela potraživali su zaostale plate iz 2022. godine.

“Mi očekujemo da se u skladu sa našim zahtjevima, pored isplaćenih, izvrši i izmirenje decembarske plate, a da se sve naredne isplaćuju do 15. dana u mjesecu. Smatramo da su naši zahtjevi u odnosu na potraživanja realni. Znamo da se naša ustanova bavi djelatnošću od velikog društvenog značaja i znamo da smo produžena ruka roditeljima, pa se tako nadamo da ćemo vrlo brzo postići dogovor kako ne bi ispaštali, prije svega naši najmlađi”, kazala je predsjednica sindikata.

Bulajićeva je pozvala opštinske predstavnike i rukovodstvo da se što prije pokuša naći adekvatno rješenje, na obostrano zadovoljstvo.

“Naši korisnici, roditelji, koji redovno izmiruju svoje obaveze i nemaju kome da povjere djecu na čuvanje, oštećeni su najviše. Svjesni smo koliko je naš rad odgovoran i značajan, ali preko ličnog dostojanstva ne možemo”, rekla je Bulajićeva.

Naglasila je da ih je jučer posjetio i predsjednik Sindikata ONK Republike Srpske Dragan Gnjatić, sa saradnicima, ali da do dogovora nije došlo, jer niko od pomenutih aktera nije prisustvovao sastanku, prenosi Info Centar Sokolac.

Radnici Vrtića Sokolac u štrajku: “Tražiti plate iz 2022. je skroman zahtjev”

Vršilac dužnosti direktora Ustanove za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Sokolac Mirjana Subašić u izjavi za „Info centar“ rekla je da je Sindikalna organizacija u Ustanovi, na čelu sa predsjednikom sindikata Jovanom Bulajić i članovima sindikalnog odbora: Radom Ćeranić, Željkom Borovčanin, Snežanom Dangubić, Natašom Tošić i Nevenom Divčić, dana 13. juna 2023. godine stupila u generalni štrajk i obustavila dalje odvijanje svakodnevnog vaspitno – obrazovnog rada.

Nehumani način ostvarivanja ciljeva

“Zaista se saosjećam sa svima, jer sam i ja i ovom slučaju roditelj koji nema kome povjeriti svoje dijete na čuvanje. Ovom prilikom moram da istaknem da je za mene kao direktora i kao roditelja poražavajuće i krajnje nehumano da se poigravamo i svoje ciljeve ostvarujemo preko leđa naših najmlađih i njihovih roditelja koji su za ovo najmanje krivi. Dužnost u Ustanovi preuzela sam polovinom septembra 2022. godine, i pri tom zatekla kašnjenje od sedam plata iz prethodnog perioda”, istakla je Subašićeva.

Prema njenim riječima sokolački vrtić je na trezorskom poslovanju, što znači da sve uplate i isplate idu preko računa Opštine Sokolac. Napominje da zbog niske cijene usluga, sredstva koja se naplate od korisnika nisu dovoljna za isplatu plata zaposlenih.

“Uslijed teške globalne finansijske situacije, teške finansijske situacije u našoj lokalnoj zajednici u mjesecu maju desilo se kašnjenje isplata plata za sve budžetske korisnike pa tako i za zaposlene u Ustanovi, nakon čega je Sindiklna organizacija stupila u štrajk“, kazala je ona.

Radnicima Vrtića Sokolac uplaćena jedna plata, duguje im se još šest

Dodala je da su za vrijeme štrajka radnicima u vrtiću isplaćene dvije plate iz prethodne godine, nakon čega je, kako navodi obaviještena da je Sindikalna organizacija Ustanove za predškolsko vaspitanje i obrazovanje nastavila generalni štrajk.

“Sindikalna organizacija traži da se u mjesecu junu isplati još jedna, treća plata, a do tad se štrajk nastavlja. Napominjem, da niko ne smije osporavati prava vaspitačica i svih ostalih zaposlenih zagarantovanih Zakonom o radu, niti su ista od strane mene kao poslodavca narušena po bilo kom osnovu”, rekla je Subašićeva upućujući izvinjenje roditeljima, te je apelovala na Sindikalnu organizaciju da se štrajk prekine, da sa predstavnicima lokalne vlasti pokušaju naći rješenje na zadovoljstvo svih.

Iz sindikata ponovno poručuju da sindikat nije kriv zbog nerazumijevanja drugih koliko je njihov problem veliki.

Sindikalna organizacija je pokazala dobru volju, ali nismo imali s kim pregovarati o sporazumnom rješenju problema. Osim toga, među zaposlenicama su, također, majke koje nisu mogle dovesti djecu u vrtić, kao roditelji, nose teret cijele situacije. Sporazum se ne može postići ako obje strane ne učestvuju u pregovorima. Radnici nisu dužni da obezbijede plate, već da iste zarade, te im poslodavac ne može prebacivati sopstvenu odgovornost. Humanosti nam ne nedostaje, ali su nam egzistencija i dostojanstvo ozbiljno ugrozeni“, apeluju iz sindikata očekujući da neko konačno reaguje na njihove molbe.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!