Radnici u zdravstvu postavili šator ispred Vlade KS: Premijer Uk se sutra obraća javnosti

Vijesti 10. sep 202415:30 0 komentara
Faktor.ba

Predsjednik Sindikata posebno je naglasio kako će u narednom periodu svaki dan dokumentovano iznositi u javnost informacije o radu javnih zdravstvenih ustanova i njihovih Upravnih odbora, kako su provodili tendere i namještali ih, krali

Radnici u zdravstvu Kantona Sarajevo nakon današnjih protesta postavili su šator u parku ispred zgrade Vlade KS u kojem će, kako su kazali, boraviti sve dok se ne ispuni njihov zahtjev o povećanju satnice.

Uposleni u zdravstvu održali su jedno i posatni protest nakon što se u prethodnom periodu nisu uspjeli dogovoriti sa pregovaračkim timom Vlade oko povećanja satnice na 3.70 KM.

Iako su očekivali da će im se obratiti barem ministar, dr. Enis Hasanović, to se ipak nije dogodilo, jer prvi čovjek zdravstva u vrijeme protesta bio je, kako im je rečeno, van zgrade na sastanku oko listi čekanja onkoloških pacijenata, dok je premijer Nihad Uk također bio na nekom drugom sastanku.

Iz Sindikata kažu kako su dobili informaciju da je Uk za sutra zakazao press konferenciju na kojoj će iznijeti stav Vlade po pitanju povećanja satnice.

Mi smo odlučili da postavimo šator ispred Vlade u kojem ćemo boraviti 24 sata. Također ćemo svaki dan u 12 sati organizirati okupljanje na istom mjestu. Za sve dalje korake javnost će u narednim danima biti obaviještena, da li ćemo ići u blokade ulica, a čekat ćemo i da će stvore uvjeti za generalni štrajk – kaže Sadiković.

Traže veću satnicu

Radnici u zdravstvu KS izašli na proteste; Sadiković: Ostajemo ispred Vlade dok se naš zahtjev ne prihvati
Predsjednik Sindikata posebno je naglasio kako će u narednom periodu svaki dan dokumentovano iznositi u javnost informacije o radu javnih zdravstvenih ustanova i njihovih Upravnih odbora, kako su provodili tendere i namještali ih, krali, šta rade i šta su uradili od javnog zdravstva.

– Iznijet ćemo svu problematiku – šta fali ustanovama, koliko kadra, materijala, opreme, te kako su se namiještali tenderi – dodao je Sadiković.

Podsjetimo, Sindikat radnika u zdravstvu KS traži povećanje satnice sa 3.07 na 3.70 KM, no Vlada im je 27. augusta predložila 3.25 maraka.

Uposleni u zdravstvu to nisu prihvatili, navodeći da je ponuda sramotna te da će, ukoliko Vlada ne prihvati njihov zahtjev, krenuti sa daljim sindikalnim koracima koji uključuju proteste, koji su danas i održani, ali i generalni štrajk.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!