Radnici Zraka dali Vladi FBiH rok od 10 dana da riješi pitanje dugovanja

Vijesti 29. jun 202219:25 0 komentara

Povećanje plata izabranim zvaničnicima zgrozio je javnost, ali su zgroženiji što isti ti ne rješavaju statuse radnika u BiH. Naročito onih firmi koji su nekada bili giganti u BiH. Primjer su i radnici sarajevske firme "Zrak" koji su najavili nove proteste ako Vlada FBIH u roku od 10 dana ne riješi pitanje dugovanja. Nisu samo oni ti koji najavljuju ulicu. Puno je takvih radnika u BiH.

Radnici “Zraka” jedva preživljavaju. Platu čekaju već šest mjeseci, a proizvodnja je stala.

Emir Kominlija, predsjednik Sindikalne organizacije “Zrak” kaže:

“Naš, kao sindikat i predstavnike radnika apsolutno ne interesuje ko je vlasnik fabrike, ko će voditi upravljačku strukturu. Ono što nas interesuje je da se napokon uspostavi proizvodnja, da se krene s radom, da se nađe način da se isplati šest zaostalih plata”.

Zbog agonije koja traje mnogi radnici su se odlučili, ne samo da napuste ovu firmu, nego i državu. Oni koji su ostali, najavili su postavljanje šatora ispred zgrade Vlade FBiH, ukoliko u roku od 10 dana, izostane odgovor nadležnih.

Prvi čovjek “Zraka” kaže da je sva imovina ovog preduzeća pod hipotekom, te se, i da to neko želi, ne može prodati. No, nije pesimističan.

“Iako imamo jako puno problema, mi radimo. Jedan dio ljudi radi i sad u montaži na sklapanju dva prototipa od kojih nama, praktično, zavisi budućnost”, kaže Nedžad Koldžo, direktor “Zraka” .

Koldžino obraćanje izrevoltiralo je pojedine radnike. Od njegovog dolaska otišlo je oko 50 radnika, a do tada ih je, podsjećaju, bilo 125. Sada ih je samo šestoro operativno.

“Nemoj me dirati, pusti me! Šest mjeseci mi nisi dao platu, a ti me sad grliš ovdje. Slobodno snimaj. 15 minuta se zadrži u fabrici. Kaže ide u Srbiju. Bio je tamo i rekao “plata do 10”. Koji je danas?, pita se jedan od nezadovoljnih radnika.

Osim rukovodstva, radnici krivicu vide u Federalnoj Vladi na koju se obrušio i prvi čovjek Opštine Novi Grad. Da bi pogoni ponovno bili pokrenuti, predložio je, kaže, podjelu troškova, ali odgovor do danas nije dobio. Kao ni mi.

Semir Efendić, načelnik Općine Novi Grad dodaje:

“Brojni su programi kroz koje Vlada FBiH dijeli pare, ali evo, kada treba za firmu Zrak pola miliona ili milion KM, onda se to nigdje ne može naći.”

Situacija u namjenskoj industriji, čini se, nikad teža. Svoja prava radnici sve češće traže na ulici, ali bezuspješno. Između ostalih, ni radnici firme “Metalno” iz Zenice, nakon niza protesta nisu uspjeli da dobiju ono za šta su godinama radili.

Fikreta Hasičević, nekadašnji radnik firme Metalno ističe:

“Odradili smo puni staž, 40 godina rada, penzionisani smo 2014. i 2015. Navršenim stažom smo stekli pravo na punu penziju, ali je nismo ostvarili jer nam nisu uplaćeni doprinosi od tri godine”.

Ne cvjetaju ruže ni u drugom entitetu, pa su u najavi novi protesti zaposlenih u realnom sektoru.

“Radnici “Šume Srpske” su za petak najavili štrajk upozorenja. Takođe, naš Sindikat u Domu penzionera u Prijedoru će u petak održati jednočasovni štrajk upozorenja. Sljedeći četvrtak i petak sam u Hercegovini jer radnici u opštini Bileća nisu primili nijednu platu u ovoj godini”, kaže Božo Marić, sindikat Uprave RS.

A dok koru hljeba traže na ulicama, izabrani nosioci vlasti novčano nagrađuju vlastiti nerad. Niti je to realno, niti primjereno, stava su ekonomski analitičari, imajući u vidu da smo druga najsiromašnija država u Evropi.

“BiH je zaista maćeha za radnike i to po nekoliko osnova. Npr., u državnim kompanijama, ako nisu bile privatizovane čeka ih spora smrt. S druge strane, država je maćeha i za radnike u privatnom sektoru. Država voli da oporezuje rad i onda radnik ili ne radi ili ide vani” kaže Admir Čavalić, ekonomista.

U BiH poštuje se tek minimum radničkih prava. Oni koji su zaposleni, nerijetko nemaju platu po nekoliko mjeseci, ili se za njih ne plaćaju doprinosi, a sve više radnika nema pravo ni na godišnji odmor, slobodne dane. O prekovremenom radu da ne govorimo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!