Radojičić za N1: Tuđeg nećemo podržati, a o svom kandidatu ćemo odlučiti

Vijesti 29. apr 202415:34 0 komentara
N1

Po kojem će zakonu na izbore i koga će podržati, te da li će novoosnovani Pokret “Svojim putem” imati kandidata za gradonačelnika Banjaluke, pitali smo osnivača pokreta, bivšeg SNSD-ovog gradonačelnika i predsjednika Narodne skupštine, Igora Radojičića.

Zapetljana je situacija u vezi izbornog zakona ističe, ali potcrtava da neće podržati niti jednog od predloženih kandidata.

“Mi ćemo odluke imati polovinom juna, zavisno kakvi propisi budu važili u tom momentu. Nikog tuđeg nećemo podržati, a o svojim kandidaturama, kandidatuma ćemo odlučiti tada, kako sam rekao. Naziv Pokreta je Svojim putem, čime želimo naglasiti da imamo primjedbe i nudimo alternativu i vlasti i opoziciji. I jednima i drugima se ima mnogo što šta zamjeriti. Želimo ponuditi stručnu, argumentovanu i racionalnu politiku, koja će pokazati da je moguć drugačiji pristup, da je moguća alternativa i onome što rade vladajući, ali i opozicione partije, koje su također vladajuće u Banjaluci i Bijeljini”, odgovara bivši SNSD-ov funkcioner Igor Radojičić.

Osnovao je, dodaje, pokret centra što je, smatra, “široka koncepcija koja u ovom momentu nije ideološki usmjerena, istovremeno i patriotska i proevropska”.

“Na izbore 2024.godine izlazimo sami”, zaključio je.

Odluke o kandidaturama trebale bi biti donesen polovinom juna mjeseca.

“Trenutno je toliko nedoumica oko propisa i organa za provođenje izbora kao nikada do sada. U ovom momentu važi izborni zakon BIH i sve političke partije trenutno očekuju i spremaju se da Centralna izborna komisija oko 5.maja raspiše izbore i da krenu izborne radnje. Znate da je donesen izborni zakon RS, koji trenutno nije na snazi. Ako bude pokrenut veto u Vijeću naroda Republike Srpske kako je najavljeno, on bi dok prođe svu proceduru mogao stupiti na snagu u drugoj polovoni, ili na krajem juna. To predstavlja ozbiljan pravni i politički izazov, jer ako stupi na snagu izborni zakon RS, a donio ga je zakonodavni organ RS, prestaje nadležnost CIK-a na prostoru RS i prestaju sve izborne radnje po izbornom zakonu BIH, to znači da bismo krajem juna trebali obustaviti sve izborne aktivnosti po jednom zakonu i čekati po drugom zakonu rokove”, rekao je Radojičić.

Inače, Igor Radojičić, izbačen je iz SNSD-a 2022. godine kako je navedeno zbog neaktivnosti. Ipak, njegov sukob sa liderom stranke Miloradom Dodikom, po mnogima je bio hladni rat unutar stranke, koji je Dodik okončao izbacivanjem potpredsjednika Radojičića.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!