Raguž: “Hrvatski kanton” se mora uključiti u upravljanje Južnom interkonekcijom

Ekonomija 05. mar 202417:53 0 komentara

Slaven Raguž, predsjednik Hrvatske republikanske stranke i zastupnik u Federalnom parlamentu, ocijenio je kako Bosna i Hercegovina ima veću aferu od afere Respiratora koja je vezuje sa poslovanjem BH-Gasa. On je u Danu uživo na N1 kazao da nije realno da se pored BH-Gasa uspostavi neki novi poslovni subjekt, koji bi upravljao Južnom interkonekcijom, ali da se ova kompanija mora "reorganizirati".

Također, Raguž je kazao da se u upravljanje Južnom interkonekcijom moraju uključiti i jedinice lokalne samouprave “hrvatskog kantona” preko kojeg bi, po projektu, trebala proći ova gasna interkonekcija.

Poprilično ste uzburkali javnost kada ste prije nekoliko dana rekli da BiH ima veću aferu od afere Respiratori i da se radi o BH-Gasu i upravljanju Južnom interkonekcijom. Na temelju čega cijenite da se radi o aferi?

Prvo bi se trebao pročitati izvještaj revizora o BH-Gasu. Vidite samo koja je sudbina trase Južne interkonekcije između Zenice i Travnika, plaćene EBRD sredstvima, a koja zjapi prazna. Baš sam nedavno razgovarao sa ljudima koji žive u blizini dionice koja propada, cijevi su položene, a zemlja stoji preko njih. Ljudi obrađuju zemlju kao da plinovoda nema. To je priča stara 10 godina, tu traje afera između BH-Gasa i dobavljača i sve je na Arbitražnom sudu. Kontaktirao sam novinare koji se bave tom temom i oni kažu da će Federacija, vjerovatno, izgubiti taj spor i to će koštati blizu 40 miliona maraka.

Ko stoji iza te, navodne, afere?

U tom trenutku premijer je bio Novalić, a resorni ministar Džindić iz SBB-a. Oni su kao na traci mijenjali uprave BH-Gasa. Pogledajte samo izjave bivših direktora, radi se o političkim imenovanjim i malverzacijam. Tužilaštvo se od 2018. bavi ovim predmetom, evo prošlo je šest godina. Ponavljam, ovdje se radi o 40 miliona maraka, a Respiratori su koštali 10 miliona. Sve su prilike da ćemo izgubiti spor sa mađarskim dobavljačem i to će nas dodatno koštati 40 miliona maraka, dakle ukupno 80 miliona. Zašto aktuelna izvršna vlast o ovom ništa ne govori i ne radi – trebalo bi upitati njih. Činjenica je da su to ogromna milionska sredstva poreznih obveznika koja su isparila.

Nakon što je HDZ zatražio da se formira preduzeće u Mostaru koje bi upravljalo tom Južnom interkonekcijom, ipak se odlustalo od toga i to je je bila inicijativa ministra iz ove stranke. A sve to je došlo nakon reakcije američke ambasade u BiH. Kako to komantarišete?

To je tipičan način funkcionisanja HDZ-a BiH. Nisu oni tu namirisali ugrožavanje nacionalnih interesa, nego su namirisali javne nabavke, tendere i radna mjesta za njihovu rodbinu i prijatelje. Naravno da se moraju uključiti jedinice lokalne samouprave hrvatskog kantona preko kojeg bi, po projektu, trebala proći Južna interkonekcija i mora se uključiti i segment kantonalne vlade u način upravljanja. Način kako funkcioniše BH-Gas se mora riješiti.

Da li je Čović odustao pod pritiskom?

Mislim da nije došlo do odustajanja nego se zaključilo da u ovom trenutku nije realno. Irealno je zamišljati da bi neki novi poslovni subjekt treba nadomjestiti BH-Gas kad su pregovori već poodmakli. Ovdje jedina stvar koja se mora i može kompromisno napraviti jeste da se napravi racionalizacija i ispitivanje dosadašnjeg poslovanja BH-Gasa, a onda i reorganizacija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!