Raguž otkrio zašto je od “suzdržanog” podržao izbor Vukoje

Vijesti 31. maj 202418:41 0 komentara
N1

Marin Vukoja novi je sudija Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, odlučila je to ove sedmice većina u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. Ali, strasti vezane za ovaj izbor se ne smiruju. Eldar Čomor, zastupnik SDA, i Slaven Raguž, predsjednik i zastupnik Hrvatske republikanske stranke, komentarisali su u Danu uživo ovaj kontroverzni izbor.

Poslanici vladajućih stranaka tvrde da je sve urađeno u skladu sa zakonom dok opozicija čeka odluku Ustavnog suda FBiH kojem su podnijeli apelacija. Šta će poduzeti opozicija u procesu osporavanja imenovanja Vukoje?

Čomor: Opozicija je imala četiri zahtjeva prema Ustavnom sudu, koji je zauzeo stav vezano za tri zahtjeva. Rasprava o tom pitanju je odgođena za 4. juli što je za mene nelogična odluka. Ono što je bilo logično da Ustavni sud donese privremenu mjeru. Vidjet ćemo u narednom periodu kakvi će koraci opozicije biti, nećemo odustati – ići ćemo do Starzbura.

Šta je bilo presudno da podržite Vukoju?

Raguž: Presudna je bila iskrenost namjera. Stavovi opozicije oko same procedure bili su sasvim opravdani. Ja sam ih u tome podržavao i činjenica je da smo odlučivali samo o jednom imenu. Demokratska načela nalažu da se bira između više kandidata. Mi smo bili primorani glasati oko jednog imena. Međutim, cijeli narativ je kulminirao posljednjih dana i prešao je u ideologiju. Na površinu je isplivala jedna neiskrenost. Narativ se sve na “patriote” i “izdajnike”. I to je dovelo do toga da, mislio sam biti suzdržan, ali znate kakva je situacija sa hrvatskim narodom i to je presudilo da podržim izbor Vukoje.

Eldar Čomor (N1)

Šta je za vas veći problem, procedura ili politička pozadina?

Čomor: Prije svega procedura. Pet članova radne grupe je ocijenjivalo kandidate, tri su članovi Zastupničkog doma, i način kako su ocijenjivali očigledno je da je politika presudila. To jedno ime Vukoje (za koje su glasali zastupnici) bila je sigurnost za HDZ da će Vukoja biti izabran, a za “Trojku” opravdanje jer u javnosti žele predstaviti da ako ne bude izabran sudija Ustavnog suda da će nastati veliki problem i zato su to kao morali učiniti.

Je li imenovanjem Vukoje izbijen adut vladajućoj strukturi iz RS-a o nepopunjavanju upražnjenih mjesta u Ustavnom sudu? Činjenica je da u nekoliko navrata Milorad Dodik opravdanje za blokadu Ustavnog suda i neimenovanje sudija iz Republike Srpske nalazio u krizi u Federaciji BiH?

Raguž: Da nije bio slučaj Vukoje Dodik bi našao drugi razlog za svoju rušilačku retoriku. To je samo jedno od opravdanja koje on zloupotrebljava kako bi skrenuo pažnju javnosti sa stvarnih problema. O kakvoj osobi se radi jasno je nakon što je podvio rep i pristao ići na izbore po Schmidtovim pravilima. Dodiku je potrebno nešto s čime će fokus skrenuti sa stvarnih problema. Činjenica je i da je popularnost SNSD u padu u RS-u.

Na jesen sutkinji Palavrić također ističe mandat, da li već sada postoji ikakva inicijativa u vezi sa izborom novog sudije ili slijedi novi period blokade i krize?

Čomor: Čini mi se da je Ustavni sud izmijenio Pravilnik po kojem će sadašnje sudije sačekati (sa odlaskom u penziju) do izbora novih. Mislim da su neke kolege iz vlasti tražile da se izmjeni odluka o izboru sudija Ustavnog suda.

Bilo kakva politička pripadnost ili aktivnost nije prepreka za ulazak u Ustavni sud BiH, imajući u vidu da u Ustavu ne piše eksplicitno da bi to mogla biti eliminirajuća stvar?

Čomor: Da, ali je problem u ime koje politike i čega dolaze. Seada Palavrić i Mirsad Ćeman nisu nijednim aktom pokazali da čine nešto protiv države. Čović uporno govori i spominje pitanje trećeg entiteta i to može biti pitanje u Ustavnom sudu – zato je bitno koje se politike prate u Ustavnom sudu. Ubjeđen sam da će Dodik i RS po ubrzanoj proceduri izabrati dvojicu sudija iz ovog entiteta, samo je pitanje njihove procjene kad će to učiniti. Neodgovorna je politika “Trojke”, posebno predsjednika Naše stranke Edina Forte koji je rekao da Vukoji treba dati šansu, kao da je neka trka. Ovo je političko pitanje, ovdje nema struke.

Slaven Raguž (N1)

Raguž: Baš ovakav narativ je nešto što je meni primarno zasmetalo. Sama činjenica da se opravdava djelo Palavrić i Ćemana, da nisu donosili nešto protiv države, a kao Vukoja hoće – ko je taj ko definiše šta je protiv države. To je meni zasmetalo. Izbor Palavrić i Ćemana je čista politička odluka, kao i što je ovo. Ako ćemo govoriti iskreno – ne možemo raditi jedno, a drugim spočitavati isto.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!