Raguž pozvao Dodika: Hajde Milorade, pređi s riječi na djela!

Vijesti 12. apr 202318:02 2 komentara

Predsjednik Hrvatske republikanske stranke i njen zastupnik u federalnom Parlamentu Slaven Raguž, komentarisao je političku "igru" oko pokušaja formiranja Vlade FBiH, te najavu predsjednika RS Milorada Dodika o secesiji tog entiteta. Isto tako, Raguž je rekao da je skandalozno da predsjednik HDZ-a Dragan Čović komentira ostavke Uprave Elektorprivrede. HZHB.

Uprava Javnog poduzeća Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg – Bosne, dd Mostar, donijela je juče jednoglasan zaključak da podnosi pismenu ostavku. Šta stoji iza ove ostavke?

“Trebate vidjeti izjave Dragana Čovića u kojima on najavljuje ostavku u drugim preduzećima. I sama činjenica da on to komentira je prvoklasni sklandal i otkud pravo predsjedniku političke stranke da komentirait i da naslututi smjenu uprave i smjenu generacija u ostalim javnim preduzećima. To je prvoklasan skandal, da jedan čovjek odlučuje o sudbini preduzeća. Ostavke uprava bi morale biti na osnovu izvještaja poslovanja. Kakvu nadu dajemo ljudima koji imaju povjerenje u sustav, koji se javljau na radna mjesta i konkurse, nadajući se pravičnosti u natječajnim procedurama. Ja ću na sjednici uputiti pitanje federalnom pravobranitelju da li je ovo sukob interesa. Ne libe se političke elite da kontrolišu svaku poru društva. Ako mogu smjeniti uprave, onda mogu kontrolirati procese i tendera i rada tih javnih poduzeća”, kazao je Raguž.

Elektroporivreda HZHB gomila gubitke. Prošlu godinu okončala je s gubitkom od 81 milion KM. Zbog čega nema istraga o kriminalu i korupciji u javnim preduzećima na čijem su čelu kadrovi HDZ-a?

“Ne bih ulazio u meritum tih stvari, već bih prepustio to pravosudnim ustanovama. Ovdje je na stvari činjenica da je očigledan politički rad poduzeća i imenovanje uprava. Identični su to slučajevi i u Sarajevu i u Banjaluci. Identične su to situacije”, dodaje.

“Lendo kupuje vrijeme”

Refik Lendo, potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine danas je u izjavi za medije nakon održanog sastanka sa preostalim rukovdstvom FBiH, kazao da će SDA u narednom periodu ponuditi novo rješenje. Kako vi gledate na ovaj potez? Ima li rješenja iz “rukava” ili je to kupovanje dodatnog vremena za SDA?

“To je kupovina vremena SDA i kupovina dodatnog vremena Refika Lende. Stvari su jasne i ranije sam govorio. Izborom Refika Lende kao potpredsjednika FBiH legimitirala se SDA kao dio pralamentarne većine. Podrška izbora Refika Lende je uvukla SDA u izvršnu vlast FBiH. Ušla je u sve kombinacije u imenovanje Vlade FBiH. Ili će se SDA uključiti u rad paralmentarne većine, ili ćemo ostati na presuđenom Fadilu Novaliću u neustavnom mandatu ili će se uključiti visoki predstavnik Christian Schmidt. Jedno od ova tri rješenja će sigurno biti, četvrtog nema”, kategoričan je Raguž.

Nekoliko deklaracija i prijedloga je usvojeno u četvrtak na sjednici Predstavničkog doma Parlameta FBiH. Zaključak je da Schmidt ne donosi kraktorajna rješenja i izmjenama Izbornog zakona i Ustava FBiH.Koja je njihova svrha? Je li cilj samo prolongirati djelovanje visokog predstavnika?

“Sjednica je pretvorena u politčku sapunicu u režiji SDA i DF. Prijedlozi SBiH i NES-a su stajališta koje su propagirali iz SDA. Postoje određene pukotine u ovim odnosim nove većine na relaciji SBiH, NES i Trojka. Tu bi trebalo tražiti mišljnje SBiH i NES-a? Šta ako bi Schmidt donio privremenu odluku, kako će se oni ponašati? Zagovornici zaključka koju je predložilo SBiH i NES je podržala SDA.”

Kako gledate na prijedlog koji je iznijela Demokratska fronta: Za potvrdu vlade nije više potreban potpis drugog potpredsjednika ako postoji većina; uvode se prijevremeni izbori. Sve bi to trebalo potvrditi kroz izmjenu ustava FBiH. Je li za HRS to prihvatljivo rješenje?

“To je neprihvatljivo rješenje jer duh FBiH i duh Utava i Washingtonskog sporazuma pa i Daytonskog sprazuma su tri temelja, a to su konstitutivni narodi. Ono što je DF ponudio je većinski bošnjačka FBiH i to je populističko – marketinški potez DF-a”, kaže raguž.

Imali smo nedavno protest građana isprd OHR-a kao upozorenje visokom predstavniku: Može li doći do većeg nezadovoljstva, ukoliko Schmidt ipak donese odluku?

“Ne bih se složio tu s vama. Nisu tu protesti građana, već su to stranke izvukle svoje čalanove iz drugih gradova BiH. Zaustavićemo prosječen građane u Sarajevu ili Mostaru i vijdjet ćete da ih ne zanima. Imaju druge probleme, ekonomske i životne prirode.”

“Hajde Milorade, pređi s riječi na djela”

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da pokušava da ubijedi Hrvate da zajedno sa Srbima jednokratno napuste institucije BiH i istakao da u trezoru Republike Srpske postoje spremni svi zakoni, uredbe i podzakonski akti da poslije sat i po skupštinskog zasjedanja Republika Srpska postane nezavisna država. Je li opasno da HNS da podršku Dodiku u ovakvim stremljenjima?

“Ja bih pozvao gospodina Dodika. Prvi put je 2006, prije 17 godina, najavio referendum. Nedavno je rekao da imaju sve dokumente u trezoru da se otjecpe. Ja ga pitam, zašto prijetiš, hajde više pređi sa riječi na djela. On ovim krije realne probleme građana. Nek napravit to da vidimo kako će on to napraviti čime prijeti. On to koristi za usko-partikluarne politčke svrhe. Općenito ljudi to komentiraju kako će Hrvati reagovati. Zašto bi poslušali “psa koji laje, a ne ujeda”. Žitelji BiH su nešto sasvim drugo. Bezpredmetno je to komentirati. Pozivam ga, “Milorade, hajde pređi s riječi na djela, pokaži nam u praksi kako to izgleda”, kaže Raguž.

Diplomatski skandal u najavi i to zbog odluke Hrvatske da ne priznaje diplome iz Bosne i Hercegovine. Jedini izuzetak je Sveučilište u Mostaru, a razlozi su, sumnja se i političke prirode. I vi ste nedavno problematizovali rektora ovog Univerziteta Zorana Tomića. Zapravo, ne nega, nego diplome i nagrade koje dobija?

“Ta je nagrada kupljenja. Sada vidimo po bilbordima po Hercegovini kako se hvale kupljenim certifikatom najboljeg sveučilišta. Meni su jednom nudili da budem najmenadžer Jugoistočne Evrope, pa mi tražili tri tisuće maraka. Hrvatska je jedan od većih donatora sveučilišta u Mostaru i dosta profesora tu gostoje iz Hrvatske. Ali, izuzeti to sveučilište iz korupcije, to se ne smije, to se mora istražiti. Ovo oko diploma nema političku pozadinu nego vrijede u Hrvatskoj. Taj rektor se slikao sa slikom i plakatom HDZ-a. To bi trebalo rezultirati  ostavkom rektora. Sveučilište je srozano političkim utjecajem i moramo raditi da ona postane renomirana visokoškolska ustanova Hrvata u BiH”, zaključio je Raguž.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare