Ramazanska poruka reisa Kavazovića: Očistimo naša srca od zavisti i ljubomore

Vijesti 01. apr 202212:07 > 13:05 0 komentara
N1

U Ramazanu se vrata džehenema zatvaraju, kako nas je poslanik obavijestio, a vrata dženeta otvaraju. U njima je noć bolja od hiljadu mjeseci, kazao je reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini (BiH) Husein-ef. Kavazović u ovogodišnjoj ramazanskoj poruci.

“Naš Gospodar prihvata s radošću svaku našu lijepu gestu. Braćo i sestre, otvorimo naša srca prema ramazanskoj milosti Allaha dž. š. i ispunimo ih ljubavlju prema svome bliženjem. Budimo strpljivi i neka naš post, učenje Kur'ana, teravih namaz, mukabele i drugi ibadeti, budu ukrašeni tihe i iskrene pobožnosti. U našem vremenu svijet je opet skrenuo nizbrdicom, a život malog čovjeka postaje sve teži i bremenitiji”, poručio je reis Kavazović.

Bahatost i osionost velikih, dodao je on, prijeti planetarnom miru i životu, zato nam je Ramazan mjesec prilika da dobro razmislimo o svemu šta činimo i da donesemo razumne ispravne odluke o našim svakodnevnim postupcima.

“Očistimo naša srca od mržnje, zavisti i ljubomore. Nemojmo ogovarati jedni druge, nemojmo smišljati smutnje zarad sitnih interesa. Budimo milostivi prema onima kojima je naša pomoć potrebna, uputimo im lijepu riječ. Neka nam bude na umu poslanikova a.s. riječ da musliman ne smije zanoćiti sit, a njegov komšija gladan“, istaknuo je Kavazović.

Poručio je i da se u našim dovama sjetimo nevinih ljudi u Ukrajini, Palestini, Siriji, Jemenu… stradanju i izloženosti kojima su izloženi.

“Zamolimo našeg gospodara da im donese mir kakav zaslužuje svako ljudsko stvorenje”, rekao je Kavazović.

Muslimanama u BiH i domovinskim zemljama u svijetu poželio je da Ramazan provedu u ibadetu sa svojim najmilijima i komšijama posvećeni vrijednostima vjere.

Sa zalaskom Sunca večeras nastupa ramazan 1443. god. po H. Tu noć se klanja prva teravija a prvi dan posta je u subotu. Ramazan je najsvetiji i najvažniji mjesec za muslimane širom svijeta, pa i za one koji vijekovima žive u Bosni i Hercegovini i čuvaju ramazansku tradiciju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!