Ramiz Salkić: Ovo je realizacija deklaracije ‘Svesrpskog sabora’

Vijesti 20. jul 202415:43 0 komentara
Ramiz Salkić (N1)

Ne prestaju se nizati reakcije na najavu da će pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije od 22. jula do 1. septembra biti raspoređeni u Banjaluci, Foči i Trebinju. Kako je rečeno - radi se o dogovoru na osnovu Memoranduma o saradnji tokom turističke sezone u 2024. godini, koji je 18. juna potpisan u Trebinju između MUP-a Srbije i MUP-a RS-a. Potez je u razgovoru za N1 osudio i Ramiz Salkić, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS), izričito poručujući da se radi o zlonapmjernom ataku.

“Ništa ne bi bilo sporno u tome da se između Bosne i Hercegovine i Srbije uspostavi saradnja u smislu bezbjednosti turista i građana koji posjećuju jednu ili drugu državu. Ovo je realizacija deklaracije ‘Svesrpskog sabora’ i nastavak rušenja suvereniteta i integriteta Bosne i Hercegovine, ali i sa druge strane stvaranje osjećaja kod bosanskih Srba da su oni jedno sa Srbijom, a da nisu jedno sa Bosnom i Hercegovini. Apsolutno je jasna namjera Srbije i RS da nastave ostvarivati saradnju na štetu BiH, dovodeći građane u zabludu, čime ih u budućnosti mogu potaknuti na nasilje. Istovremeno kod onih građana koji znaju da nije tako dovode do straha i nepovjerenja. Ovo je zlonamjeran atak”, izričit je Salkić.

Podsjetimo, sličnu reakciju poslali su i iz stranke iz koje Salkić dolazi (SDA), poručivši da je dolazak policije iz Srbije u BiH intenziviranje velikosrpskog projekta.

Iz Demokratske fronte su pozvali Vijeće ministara Bosne i Hercegovine da izda nalog Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine po kojem se sprječava ulazak pripadnika MUP-a Republike Srbije u Bosnu i Hercegovinu.

Za N1 je na ovu temu govorio i ministar sigurnosti BiH, Nenad Nešić, koji je poručio da će potpisati saglasnost po ovom pitanju ako to bude potrebno, te da volio i da se desi to da “MUP FBiH osigurava mir u Srbiji.”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!