Rasplamsava se verbalni rat Dodika i Washingtona (VIDEO)

Vijesti 16. mar 202419:10 0 komentara
F.Z./N1

Nema kraja verbalnom ratu Milorada Dodika i američke administracije. Ponovo se u sve uključio izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan koji je Republiku Srpsku nazvao „osiromašenim entitetom koji nema snagu da se suprotstavi NATO-u“. Dodik je takvu ocjenu nazvao lažima, a jedan od njegovih bliskih saradnika, Nenad Stevandić, sankcionisane funkcionere Republike Srpske uporedio je sa Jevrejima u Drugom svjetskom ratu.

Nakon novog proširenja svakako duge američke crne liste, oglasio se i pred kamere je stao i predsjednik Republike Srpske, onaj čiji saradnici su novosanckionisani i koji za sve krivi Američku ambasadu.

“To radi sve Marfi, ali neće ni on do kraja”, rekao je.

I zato Dodik razmatra kontramjere koje podrazumijevaju i ideju da Republika Srpska sankcioniše američkog predsjednika, ali i britanskog premijera.

“Mene je naravno to malo nasmijalo”, dodao je.

Iako predsjednik Republike Srpske nastoji da djeluje opušteno, da cijelu situaciju ne može kontrolisati govori i njegova odluka o gašenju računa, a sve nakon najava iz Vašingtona da bi na crnu listu mogle i banke koje njemu i drugim sankcionisanim pojedincima pružaju usluge.

“Ja ću povući iz banaka gdje primam i platu i sve ostalo ja ću povući sve račune i predlažem da to svi urade, a u narednim danima ćemo vidjeti kako ćemo internim propisima omogućiti da ljudi mogu da ostvaruju svoja radna prava”, najavio je.

Nije dugo od ove izjave trebalo i već se oglasio prvi od Dodikovih saradnika koji će slijediti njegov primjer. Riječ je o predsjedniku Narodne skupštine Republike Srpske koji je sankcionisane funkcionere uporedio sa Jevrejima u Drugom svjetskom ratu.

“Još da nam daju vidljiva obilježja, da nas poznaju na ulici, naše slike stave na pekare, bolnice… Da nam ukinu hranu i liječenje. Nacizam 1941. i neonacizam danas”, rekao je Stevandić.

Retorika dakle, ne da se ne smiruje, nego se dodatno rasplamsava. Dok uporedo tvrde da sve rade za evrpski put zemlje, zvaničnici u Banjaluci ne kriju da navijaju za Donalda Trampa, republikanskog kandidata na američkim izborima u slučaju čije pobjede, rekao je to više puta, Dodik namjerava proglasiti nezavisnost Republike Srpske. Uz ostalo, i na te izjave, oštro je reagovao izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan.

Opširnije u prilogu Mladena Vujinovića.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!