Rast invalidnine nedovoljan: Osobe s invaliditetom ne isključuju opciju protesta

Vijesti 17. feb 202319:11 1 komentar
N1

Osobe sa invaliditetom nestrpljivo čekaju 1. april. od kada bi im primanja trebala biti veća za oko 80%. Značajno, budući da su ovi ljudi, još od 2016. godine, primali tek 274 marke mjesečno. Federalni parlamentarci potvrdili su izmjene zakona kojim je taj iznos bio fiksiran. Ipak, iz Unije osoba i organizacija osoba sa invaliditetom, kažu, sve je to još uvijek neizvjesno. Odnosno, borba za prava tek počinje.

Izmjene zakona kojim se osobama sa invaliditetom primanja povećavaju za skoro 80% minimalne plate jeste usvojen. Ali razloga za slavlje nema, kažu iz Unije osoba i organizacija osoba sa invaliditetom Federacije BiH. I novac za tu namjenu, podsjećaju, tek treba da bude obezbijeđen.

“To je samo jedan prvi korak u ispravljanju nepravde i to pod uslovom da Vlada nađe novac za to. Dakle, to što su oni usvojili jeste uredu, međutim, čekamo da vidimo da li će novca za to biti, jer ako novca za to ne bude, ništa se značajno neće promijeniti a ovo i da bude to je samo jedno privremeno rješenje dok se ne usvoji ovaj zakon”, stava je Edo Čelebić, član spomenute unije.

Traže Zakon o jedinstvenim načelima i okviru materijalne podrške za lica sa invaliditetom. Da se sistemski rješi problem. I uklone ogromne nepravde koje su do sada doživjeli, posebno oni koji su još prije 14 godina izuzeti iz zakona, čime im je oduzeto pravo na primanje ikakve pomoći.

“Mi tražimo jedan realan zakon koji bi uz onih jučer usvojenih 120 miliona možda koštao još nekih 80-100 miliona. I jedan od glavnih naših zahtjeva je da i osobe koje su 2009. isključene iz prava na ličnu invalidninu tj. osobe sa invaliditetom od 60-80% budu vraćene u pravo na ličnu invalidninu”, naglasio je Vahidin Nurkić iz Unije osoba organizacije osoba sa invaliditetom FBiH.

Zakon o personalnoj asistenciji, upotrebi znakovnog jezika. Brojni su problemi osoba sa invaliditetom koje je neophodno regulisati zakonom. No nadležni do sada nisu imali sluha.

Priču donosi Sanda Arnautović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare