Raste broj pacijenata sa respiratornim infekcijama: Kada da očekujemo početak vakcinacije protiv gripe?

Vijesti 21. okt 202320:38 0 komentara
N1

Očekuje se početak imunizacije protiv sezonske gripe, dok zdravstvene ustanove već bilježe povećan broj pacijenata sa respiratornim infekcijama. Preporučuje se podizanje imuniteta, jer vremenske prilike pogoduju širenju virusa.

Sezonska gripa, kažu ljekari, još uvijek nije dostigla vrhunac, iako se bilježe pacijenti sa tipičnim simptomima.
Promjenljive vremenske prilike i varijacije u visini temperature vazduha pogoduju razvoju infekcija. O potrebi vakcinacije protiv gripe, građani kažu “bolje spriječiti, nego liječiti”.

Zavod za javno zdravstvo KS završio je sve zakonske norme za nabavku vakcina, te se čeka isporuka dobavljača. Do sredine idućeg mjeseca očekuje se isporuka i početak imunizacije.

“Predviđeno je preko 7000 doza. Prošle godine je bio dobar postotak imunizacije, samo nešto manje od 100 vakcina nije bilo iskorišteno. Prema smjernicama Svetjske zdravstvene organizacije primat imaju imunokompromitovane osobe, starije životne dobi, kao i trudnice”, pojasnio nam je Ademir Spahić, predsjednik Upravnog odbora Domova zdravlja KS.

I u Banjaluci registrovan je određeni broj pacijenata sa blažim simptomima respiratornih infekcija gornjih disajnih puteva, što je kažu, tipično za ovaj period godine. A početak imunizacije još uvijek je nepoznat.

“U Domu zdravlja Banjaluka još nismo dobili isporuku vakcina, očekujemo svakako. Raspored vakcinacije će biti kao što je i dosad uobičajen. Postoje posebne kategorije pacijenata koje svake godine dobiju besplatne vakcine. To su osobe koje boluju od hroničnih nezaraznih bolesti”, rekla nam je doktorica Brankica Miljanović.

Besplatne vakcine namijenjene su zdravstvenim radnicima i rizičnim skupinama pacijenata, a do početka imunizacije, ljekari preporučuju jačanje imunog sistema, unos toplih napitaka, te vitamina.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!