Rastu vodostaji Drine, Bosne i Save

Vijesti 06. nov 202114:15 0 komentara
N1/ Arhiv

Prema procjenama stručnjaka u Bosni i Hercegovini očekuje se porast vodostaja rijeka Drine, Bosne i Save.

“Prema najnovijim rezultatima prognoznih modela očekuje se dalji porast vodostaja rijeka Drine i Bosne sa mogućnošću dostizanja kote redovne odbrane od poplave na mjernoj stanici Doboj u toku sutrašnjeg dana, dok se vrh poplavnog talasa nizvodno od Doboja može očekivati u noći između subote i nedelje, odnosno u toku sutrašnjeg dana”, saopšteno je iz Javne ustanove Vode Srpske.

Dodaju da se očekuje se i dalji porast vodostaja rijeke Save, bez dostizanja kote pripremnog stanja ni na jednoj prognoznoj lokaciji.

Agencija za vodno područje rijeke Save saopštila je da se na osnovu podataka prikupljenih sa mreže automatskih hidroloških stanica na vodnom području rijeke Save u Federaciji BiH, trenutno bilježi povećanje vodostaja jedino na donjem toku rijeka Bosne i Spreče, nizvodno od akumulacije Modrac.

“Na ostalim vodotocima vodostaji su u stagnaciji. S obzirom da se na osnovu meteoroloških prognoza u toku dana ne očekuju značajnije padavine, nisu prognozirana veća izlijevanja rijeka iz korita”, navode iz agencije i dodaju da je na hidrološkim stanicama Maglaj, Žepče i Ilidža dostignut nivo pri kojem počinje obavještavanje o poplavama.

Iz agencije sugerišu nadležnim institucijama da prate situaciju na terenu i postupaju u skladu s ovlaštenjima, kao i stanovništvu koje živi uz vodotoke na pojačan oprez.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!