“Rat u Ukrajini i pritisci Zapada dovode politiku Srbije u veliko iskušenje”

Vijesti 29. jan 202312:44 1 komentar
Osoba hoda pored murala ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji je vandaliziran crvenim sprejom i riječju "Rat" napisano umjesto originalnog teksta koji je glasio "Brate", nakon ruske invazije na Ukrajinu, u Beogradu, Srbija , 29. april. REUTERS/Marko Đurica

"Izazovi za zapadni Balkan nakon početka rata u Ukrajini", tema je redovne sesije "Kruga 99" koja je održana danas, a čiji je uvodničar bio prof. dr. Nexhmedin Spahiu s Fakultet političkih znanosti u Prištini.

On je na pres-konferenciji prije sesije kazao da, bez obzira na ishod ovog rata, kako god će biti ishod rata u Ukrajini, “ipak možemo smatrati da je Rusija ‘slomila zube’, da nije uspjela ono što je htjela, ugrabiti Ukrajinu za par dana i stvarati veliku Rusiju i velikoruske težnje”.

Po njegovim riječima, ova situacija predstavlja izazove i za zapadni Balkan.

Kaže da rat u Ukrajini i pritisci Zapada na Srbiju dovode politiku Srbije u veliko iskušenje, ili da se odrekne svoje vjekovne politike, ili da se sukobi sa Zapadom.

– Ako Srbija odluči da se suprotstavlja Zapadu, na zapadnom Balkanu će ponovno planuti rat. Dva su potencijana bojna polja: Kosovo i/ili Bosna. Po mom mišljenju, u tom slučaju, ipak će to biti Kosovo. Pregovori sa Kosovom su u tijeku i tu će se pokazati da li će Srbija odustati od svoje vjekovne politike i okrenuti novu stranicu, ili će ući u ratne sukobe, prvo sa Kosovom, a u daljnoj fazi sa NATO-om – smatra Spahiu.

Kaže da bosanska intelektualna elita “treba razmisliti o tome kako će se Bosna ponašati u oba slučaja – u slučaju da Srbija poklekne pred Zapadom i zapadnim vrijednostima, gdje će Zapad napraviti neke ustupke Srbiji, i u slučaju da se ona odluči da se tome suprostavi”.

– U oba slučaja to će biti iskušenje za Bosnu. Naravno, to će biti i iskušenje za Kosovo – zaključio je Spahiu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare