Ratko Mladić i ostali ratni zločinci “postaju i zvanično heroji u obrazovnom sistemu RS”

Vijesti 03. sep 202414:29 0 komentara
Ratko Mladić
Ratko Mladić (REUTERS/Chris Helgren)

Republički pedagoški zavod Republike Srpske promijenio je nastavni plan i program za predmet historije za deveti razred osnovnih škola na području ovog bosanskohercegovačkog entiteta.

Novinar i književnik Aleksandar Bursać istakao je da je već prije nekoliko godina minimizirano izučavanje opće historije u kontekstu općeg znanja i kulture, a na uštrb nacionalne historije. Međutim, smatra da se ovim potezom otišlo korak dalje.

Dakle, shodno objavljenim fotografijama ovog nastavnog plana i programa učenici historije devetog razreda će učiti o Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću, ali ne kao o ratnim zločincima već kao o komandantima i ratnim herojima.

Osim toga, uvedena je i nova tema pod nazivom: “Republika Srpska i Odbrambeno-otadžbinski rat” i ona će se izučavati 10 nastavnih časova što će trajati zapravo pet sedmica.

U lijevoj koloni nalaze se “ishodi znanja” tj. šta treba učenici da znaju. U srednjoj koloni nalaze se nastavne jedinice i pojmovi koji se moraju obraditi, a u desnoj koloni – korelacija sa drugim nastavnim predmetima.

Jedan od pojmova koji je uveden je i “nesretni dječak Spomenko Gostić”, dijete bez skrbi koje je bilo otjerano u rat i smrt.

Dodan je i pojam Andrićgrad, a kojeg Bursać naziva “Disneylandom srpskog nacionalizma i mjestom pranja novca”.

Činjenice o ratu u BiH

Dakle, u obrazovnom sistemu RS mladi će učiti da je u Bosni i Hercegovini bio “odbrambeno-otadžbinski rat”, a ne rat u BiH u kojem je stradao veliki broj građana, a najviše bošnjačkog i hrvatskog, odnosno, nesrpskog stanovništva.

Samoproglašena “Republika srpskog naroda u BiH”, predvođena Radovanom Karadžićem, uz podršku režima Slobodana Miloševića u Srbiji i Jugoslovenske narodne armije (JNA), pokrenula je rat koji je trajao od aprila 1992. do kraja 1995. godine. Njihova kampanja u Bosni i Hercegovini se oslanjala na politiku i taktiku “etničkog čišćenja” silom zaposjednute teritorije od bošnjačkog i hrvatskog stanovništva u cilju stvaranja ‘Velike Srbije’.

U aprilu 1992. godine jedinice JNA počele su granatirati glavni grad Bosne i Hercegovine, a ubrzo su im se pridružile i paravojne formacije lojalne Radovanu Karadžiću.

Vojska Republike Srpske (VRS) je nastavila napredovanje tokom 1992. godine, vršeći posebno razaranje po istočnoj Bosni.

Pred kraj rata, tačnije, u julu 1995. godine desilo se jedno od najvećih stradanja gdje je, također, na području istočne Bosne – u Srebrenici, počinjen genocid.

Grad Srebrenica u istočnoj Bosni bio je enklava pod kontrolom bosanskih Muslimana, odnosno Armije Republike BiH (ABiH).

Genocid se sastojao od masovnih, planski provedenih ubistava zarobljenih bošnjačkih muškaraca i dječaka između 12 i 77 godina. Desio se u regionu Srebrenice, a izvršile su ga Vojska Republike Srpske pod komandom generala Ratka Mladića, te paravojna formacija “Škorpioni”, zajedno s nekoliko stotina grčkih i ruskih volontera.

Događaj se smatra jednim od najvećih masakara u Evropi od Drugog svjetskog rata, u kojem je ubijeno preko 8.000 ljudi.

Presude ratnim zločincima

Ratni zločinci Radovan Karadžić i Ratko Mladić su osuđeni na doživotnu kaznu zatvora.

Radovan Karadžić je 2019. godine pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Žalbeno vijeće: Za šta je sve osuđen Radovan Karadžić

Karadžića, jednog od osnivača Srpske demokratske stranke, koji je od 17. decembra 1992. bio predsjednik Republike Srpske i vrhovni komandant njenih oružanih snaga, Žalbeno vijeće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu proglasilo je krivim za genocid u Srebrenici, ipak Vijeće je potvrdilo prvostepenu presudu u tački jedan proglasivši da nije kriv za genocid u sedam bh. općina.

Također, Žalbeno vijeće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove u Hagu potvrdilo je četiri udružena zločinačka poduhvata (UZP) u presudi, uključujući UZP za Sarajevo, UZP za Srebrenicu, sveobuhvatni UZP i UZP za uzimanje talaca.

Govoreći o ubistvima nakon pada Srebrenice, Vijeće je utvrdilo da je znao za ubistva u julu 1995.

Ratni zločinac Ratko Mladić je 2017. godine pravosnažno osuđen na doživotni zatvor.

VIDEO| Izricanje doživotne kazne zatvora Ratku Mladiću

Mladić je osuđen po 10 tačaka optužnice. On je prvostepenom presudom proglašen krivim za genocid u Srebrenici, istrebljenje, progon i zločin protiv čovječnosti, ubistvo, deportacije, nehumano i prisilno premještanje, terorisanje i kršenje zakona i običaja ratovanja, protivpravni napadi na civile i uzimanja talaca.

Ratko Mladić je netom prije samog izricanja presude udaljen iz sudnice zbog neprimjerenog ponašanja. Tokom izricanja presude Mladić je imao i ljekarski pregled, ali je suđenje nastavljeno.

Slobodan Milošević nije dočekao presudu budući da je 11. marta 2006. preminuo tako da mu suđenje nikada nije ni okončano.

Haag: Milošević je bio dio udruženog zločinačkog pothvata u BiH i Hrvatskoj

Slobodan Milošević bio je dio udruženog zločinačkog pothvata u BiH i Hrvatskoj, navodi se u presudi Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove u Haagu protiv bivših čelnika Službe državne sigurnosti Srbije Jovice Stanišića i Franka Simatovića.

Baš je zato od historijskog značaja da je Pretresno vijeće u presudi Stanišiću i Simatoviću utvrdilo postojanje udruženog zločinačkog pothvata čiji je član bio i Slobodan Milošević.

Ko je Spomenko Gostić?

Dječak o kojem će učenici izučavati i čije ime je uvedeno u nastavni plan i program – Spomenko Gostić bio je najmlađi borac Vojske Republike Srpske koji je poginuo 1993. u 15. godini života.

Posthumno je odlikovan ove godine medaljom za hrabrost “Miloš Obilić”. Mediji i vlast u RS ga smatraju velikim herojem.

Andrićgrad

Idejni tvorac Andrićgrada u Višegradu je Emir Kusturica, proslavljeni režiser koji je ovaj kompleks izgradio uz finansiranje Vlade RS.

On je izgrađen u spomen na nobelovca Ivu Andrića, međutim, njegovo postojanje je obavijeno spornim posjetama, isticanjem osoba koje su i više nego kontroverzne. Jedan od takvih bio je i nobelovac Peter Handke, književnik koji je poznat po negiranju genocida u BiH.

Kontroverzni pisac Peter Handke dolazi u BiH, ugostit će ga Milorad Dodik

Osim toga, Višegrad i njegova okolica su prepoznatljivi po muralima posvećenim ratnim zločincima dok je Andrićgrad bio i predmet inspekcijskih nadzora budući da je Kusturica uspio napraviti dug od 1,2 miliona KM te da je bio dužan u tom iznosu platiti porez na dodanu vrijednost.

Kusturici prijeti zapljena imovine zbog duga "Andrićgrada"

Shodno navedenom, postavlja se pitanje da li je vrijeme da se stane u kraj relativizaciji zločina i presuđenih ratnih zločinaca kao i omalovažavanju ljudskih žrtava?

Bursać je taj problem sročio u ovoj izjavi:

“Kao pojam da je obavezno da se obradi i Ratko Mladić i drugi. Naravno, zločinci su predstavljeni kao heroji. O genocidu, zločinima i etničkom čišćenju nesrba ni pomena. Ponavljam, ovo je zvanični školski plan i program, na 49% teritorije BiH, a ne pijančevanje ispred seoske zadruge. Hoće li neko reagovati?”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!