Ratni zločinac Franko Simatović pušten iz Haga na privremenu slobodu

Vijesti 31. aug 202313:12 0 komentara
Piroschka van de Wouw / ANP / AFP

Nekadašnji čelnik Državne službe bezbjednosti Srbije Franko Simatović, koji je pred Tribunalom u Hagu osuđen na 15 godina zatvora za ratne zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, pušten je na privremenu slobodu i stiže u Srbiju, saznaju "Novosti".

Razlog za ovu odluku suda je jer u zatvorskim uslovima ne može da prima terapiju koja mu je neophodna.

Simatović je zajedno sa bivšim rukovodiocem Državne službe bezbjednosti Srbije Jovicom Stanišićem uhapšen 2003. kada je i podignuta optužnica.

Nakon prvog suđenja 2013. godine obojica su oslobođeni, ali se tužilaštvo žalilo. Presuda je ukinuta 2015. godine i postupak je vraćen na početak. Drugo suđenje je počelo 2017. pa su u junu 2021. godine proglašeni krivim za zločine u Bosanskom Šamcu i osuđeni na po 12 godina zatvora. Na ovu presudu žalili su se Simatović i Stanišić, ali i Tužilaštvo, pa je Žalbeno veće u maju ove godine donelo konačnu presudu od 15 godina za zločine počinjene u šest gradova u Bosni i Hercegovini i jedan na Daljskoj planini u Hrvatskoj, početkom devedesetih godina.

U četiri tačke Stanišić i Simatović su se optužnicom teretili za zločine protiv čovečnosti: progoni, ubistva, deportacija i nehumana djela, a po jednoj tački za kršenja zakona ili običaja ratovanja – ubistva. Ovom presudom proglašeni su krivim i za zločine u Bijeljini, Zvorniku, Doboju, Trnovu, Bosanskom Šamcu i Sanskom Mostu.

Simatović i Stanišić su tokom suđenja puštani na privremenu slobodu. Simatović je u zatvoru proveo preko osam godina, a Stanišić više od sedam.

(VIDEO) Pogledajte trenutak kada su proglašeni krivim Stanišić i Simatović

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!