Stanišić i Simatović osuđeni na po 15 godina zatvora!

Vijesti 31. maj 202312:12 0 komentara
N1

Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) u srijedu je izrekao konačnu presudu u trajanju od po 15 godina zatvora bivšim šefovima Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, optuženim za zločine počinjene u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Predsjedavajuća petočlanog Apelacionog vijeća Graciela Gatti Santana kazala je da je ovo konačna presuda nakon postupaka započetih pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju, čiji je nasljednik Mehanizam.

Apelaciono vijeće je prihvatilo žalbu tužilaštva i zaključilo da su odgovorni za UZP koji je za cilj imao nasilno uklanjanje nesrpskog stanovništva kroz cijelo trajanje rata u BiH.

Ovom presudom proglašeni su kriviim i za zločine u Bijeljini, Zvorniku, Doboju, Trnovu, Bosanskom Šamcu i Sanskom Mostu.

Tahirović: Možemo kolokvijalno reći da je Srbija bila agresor na BiH i Hrvatsku

Bio je ovo najduži proces u historiji Suda u Hagu. 19 godina. Jedno suđenje, oslobađajuća presuda, ponovoljeno suđenje, prvostepeno osuđujuća.

Brammertz: Potvrđeno da u BiH nije bio građanski, već međunarodni sukob

Sve je to pratilo proces protiv Jovice Stanišića, nekadašnjeg šefa državne bezbjednosti Srbije i Franka Simatovića Frenkija, njegovog najbližeg saradnika.

O dešavanjima na dan izricanja presude čitajte na linku OVDJE.

Podsjetimo, Stanišić, bivši šef Službe državne bezbjednosti Srbije, i Simatović, bivši komandant Jedinice za specijalne operacije (JSO), nakon obnovljenog postupka su prvostepenom presudom osuđeni na po 12 godina zatvora za učešće u zločinima u BiH. Pred Haškim tribunalom nijedan državni funkcioner Srbije ranije nije bio osuđen za umiješanost u rat u BiH.

(VIDEO) Pogledajte trenutak kada su proglašeni krivim Stanišić i Simatović

Pretresno vijeće konstatovalo je brojne zločine koje su srpske snage počinile u Hrvatskoj i BiH od 1991. do 1995. godine, a odgovornost Stanišića i Simatovića utvrdilo je samo u dijelu koji se odnosi na Bosanski Šamac. Proglašeni su krivim za pomaganje i podržavanje ubistava, deportacije, prisilnog premještanja i progona u Bosanskom Šamcu.

“Pretresno vijeće smatra da optuženi nisu odgovorni za planiranje, naređivanje ili pomaganje i podržavanje bilo kog drugog krivičnog djela iz optužnice”, rekao je tada predsjedavajući Pretresnog vijeća Burton Hall.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte još

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!