Reakcija Dodika na Escobarovu izjavu da su “SAD probosanske”

Vijesti 29. nov 202319:47 0 komentara
Dodik i Escobar (N1/Glas Amerike)

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik istakao je da je krajnje vrijeme da se Sjedinjene Američke Države prestanu miješati u unutrašnje stvari u Bosni i Hercegovini i da "podmeću nogu svaki put kada politički predstavnici tri naroda i dva entiteta postignu neki dogovor".

“BiH i njeni narodi zaslužuju konačno, 28 godina nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, da sami odlučuju o zemlji u kojoj žive, a ne da to rade razni marfiji i eskobari. Ti ljudi ne razumiju naš način života, naše vrijednosti. Oni nemaju pojma ni o Republici Srpskoj, ni o Bosni i Hercegovini, a još manje o tome šta narod želi, a i dalje bi da nešto uređuju, da se pitaju i nameću odluke. Jedini cilj im je da stvaraju probleme gledajući u svemu svoje interese”, istakao je Dodik.

Na pitanje Srne da prokomentariše izjavu izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan Gabriela Escobara da “mnogi Bosanci vole da kažu da su veoma proamerički orijentisani, te da i on može otvoreno i glasno reći da su SAD probosanske”, entitetski predsjednik je odgovorio da “Amerika može biti probosanska koliko hoće, kako to otvoreno i ponosno tvrdi Escobar, i nastaviti da podržava isključivo Bošnjake, kao što su i radili sve ovo vrijeme, ali ta priča na ovom prostoru nikada neće imati perspektivu, već samo doprinosi raspadu BiH”.

U BiH ne žive samo Bošnjaci, niti Bosanci, kako to kaže Escobar, dodao je Dodik, već tri konstitutivna naroda – Srbi, Hrvati i Bošnjaci…

“A ako već SAD tvrde da podržavaju Dejtonski sporazum, a sankcionišu one koji ga, prema njihovom mišljenju, ruše, a u stvari se zalažu za njegovo poštivanje, onda bi Escobar treba prvo da zna da ovakvim izjavama i prisustvom obilježavanju nepostojećeg praznika upravo on krši Dayton. Jedan takav isfrustrirani karijerista pokušava da nametne neke nove vrijednosti, nama, narodima koji to ne želimo. Mi imamo svoje vrijednoste i ne želimo američke, pogotovo da nam ih neko nameće silom, prijetnjama i ucjenama. Svakodnevno nas godinama bombarduju izjavama kako žele dobro BiH, a onda negiraju njen Ustav i činjenicu da ovdje postoje RS i FBiH i tri konstitutivna naroda”, istakao je Dodik.

“Rusija je naš vjekovni saveznik”, dodao je entitetski predsjednik, “a Amerika i Velika Britanija su dokaz vjekovnih kalkulanata koji rade na štetu Srba, a u svom interesu. Kratki periodi normalnih odnosa sa SAD ne mijenjaju prethodnu tvrdnju, naprotiv, samo je dokazuju”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!