Reakcija Dodika na izjavu američkog ambasadora

Vijesti 28. aug 202214:51 2 komentara
N1

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je danas da nije svijet ono što određuju SAD i Evropa.

“Oni misle da mogu uređivati svijet, što je prošlo”, rekao je Dodik novinarima u Stričićima na Manjači upitan da prokomentariše posljednje izjave ambasadora SAD-a u BiH Michaela Murphyja.

Dodik je istakao da Zapad treba uvažavati. “Međutim, veoma je pokvareno od takvih da govore neke stvari. Izmišljaju neke sankcije i da se ne kandidujem ali neka SAD vode računa o svojim izborima”, rekao je Dodik.

On kaže da se kandiduje na izborima jer narodu nudi ideju slobode i države, što, kako je naveo, stalno osporavaju zemlje Zapada.

“Pokušavaju sankcionisanjem, osporavanjem, podmetanjem, ali i nekada bombardovanjem osiromašenim uranijumom da to spriječe. Naravno da to neće moći”, zaključio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine .

Ambasador Murphy je u nedavnom intervjuu za Radio Slobodne Evrope rekao, između ostalog, da su Sjedinjene Države spremne da koriste sredstva koja su im na raspolaganju da brane teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter BiH, što uključuje i sankcije. Dodao je kako SAD neće BiH ostaviti Rusiji.

Reakcija ruske ambasade

Reagujući na ovu izjavu Murphyja iz ruske ambasade primijećuju da Murphy elokventno govori o poštovanju suvereniteta BiH, ali da odmah bez oklijevanja izjavljuje da SAD “neće prepustiti BiH Rusiji”, kao da BiH nema svoj suverenitet, kao da je slabo dijete koje treba štititi.

“Rasuđivanja gospodina ambasadora jasno pokazuju nesklad između riječi i djela Vašingtona. Cijeli svijet je vidio kako je on nedavno ‘branio’ Afganistan, a ranije – Irak, Libiju, Jugoslaviju. Sada SAD aktivno ‘brane’ Evropu, polako ali sigurno, rekli bismo prefinjeno, dovodeći je u stanje ne samo političke, već i ekonomske nemoći”, ističu iz ruske ambasade.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare