Reakcija HNS-a BiH: SDA blokira rad institucija i nastavlja diskriminaciju

Vijesti 26. apr 202212:19 2 komentara
HNS

Nakon što se delegati iz Stranke demokratske akcije (SDA) nisu pojavili na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, te na taj način glasovali o HDZ-ovom prijedlogu izmjena izbornoga zakona, oglasili su se iz Hrvatskog narodnog sabora (HNS).

Poručuju da su predstavnici SDA u javnosti na sve načine išli u blokiranje i opstrukciju održavanja hitne sjednice Doma naroda. Iz HNS-a smatraju da nakon što medijski pritisci nisu polučili rezultat, bošnjačka politika predvođena SDA-om je svjesno krenula u blokiranje rada institucija BIH svojim nedolaskom na današnju hitnu sjednicu Doma naroda PS BiH.

Prema njihovom mišljenju ovakav potez predstavlja “neskrivenu blokada i izazivanje još teže političke krize”.

“Ističemo kako ovakvo ponašanje neće obeshrabriti naše duboko opredijeljenje da sačuvamo integritet institucija i učinimo sve da spasimo legalitet i legitimitet demokratskog izbornog procesa. Nastavak sustavne diskriminacije i političke majorizacije odgovara isključivo unitarističkoj bošnjačkoj politici koja nastavlja opstrukcije države i njezinih institucija”, dodaju iz HNS-a.

Podsjetimo, na hitnoj sjednici trebao se razmatrati Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH po hitnom postupku. Zahtjev za razmatranje ovog zakonskog prijedloga uputili su poslanici iz Kluba hrvatskog naroda Dragan Čović, Lidija Bradara, Marina Pendeš i Bariša Čolak.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare