Reakcija iz BiH na Vulinovu izjavu o crnim listama na kojima su “ugledne i opasne Sarajlije”

Vijesti 29. aug 202421:26 0 komentara
Tanjug/ AP Photo/Darko Vojinovic, File

Duška Jurišić, zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, kazala je da nadležne institucije Bosne i Hercegovine, prije svega one koje su zadužene za vanjsku politike, trebalo bi da interesuje ko se od bosanskohercegovačkih državljana nalazi na spisku osoba kojima su izrečene mjere obaveznog zadržavanja, pojačane kontrole i zabrane ulaska u Srbiju.

Potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin, komentarišući zabranu ulasku hrvatskoj pjevačici Severini u njegovu zemlju, kazao je kako je lično, dok je bio direktor policije i BIA-e, sastavljao “crne liste” osoba koje su nepoželjne za vlast Srbije.

Jurišić je na zvaničnom Facebook profilu, u reakciji na izjavu Vulina, ocijenila da bi “kriteriji za izradu spiska, sudeći po izjavi, mogli obuhvatiti veći broj ljudi, koji podliježu subjektivnoj procjeni vlasti u Srbiji šta neko od njih misli o Srbima, Srbiji, šta vrijeđa srpski narod”.

“Ministarstvo vanjskih poslova i Predsjedništvo Bosne i Hercegovine obavezni su da poduzmu mjere kako bi se bosanskohercegovački državljani zaštitili od zlostavljanja. Jedini izuzetak su kao i do sada počinitelji krivičnih djela i to oni koji se međunarodnim pravnim aktima i domaćim zakonodavstvom mogu naći pod jurisdikcijom organa za provedbu zakona Srbije”, navela je zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine.

Jurišić je podsjetila da su novinari, prije svih redakcija “Slobodne Bosne” prošlih mjeseci upozorili na opasnost uskraćivanja prava na rad, ugrožavanje slobode izražavanja i prava kretanja.

“O tome su obaviješteni kako predstavnici vlasti u Bosni i Hercegovini, tako i međunarodne organizacije koje se bave zaštitom slobode izražavanja i medija, među kojima su specijalna predstavnica OSCE-a za medije Teresa Ribeiro i Vijeće Evrope. Do jučer se samo moglo naslućivati, a nakon Vulinovog javnog priznanja, jasno je da bi spisak nepodobnih za srbijanske vlasti mogao biti puno veći. Zato je neophodno da Predsjedništvo BiH i Ministarstvo vanjskih poslova BiH u saradnji sa nadležnim institucijama preduzmu mjere prije nego što nastanu veće posljedice i štete”, kazala je Jurišić.

Podsjećamo, potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin u srijedu je na Palama kazao da na spisku osoba kojima je zabranjen ulazak u Srbiju postoje “brojni kriminalci koji su u Sarajevu ugledni i opasni, a na slobodi su”.

Bonus video:

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!