Reakcija Konakovića na izlazak NES-a i SBiH: Nismo očekivali..

Vijesti 05. jan 202316:55
N1

Nakon današnjeg sastanka Osmorke sa vodstvom SNSD-a u Doboju, lideri NES-a i Stranke za BiH Nermin Ogrešević i Semir Efendić saopštili su da napuštaju koaliciju. Vrlo brzo reagovao je i lider Naroda i pravde Elmedin Dino Konaković. Kaže - ako od trenutne situacije imaju bolju opciju, onda je moraju ponuditi, a ako je u pitanju populizam - doći će na naplatu.

Tvrdi, neki unutar koalicije su očito idealizirali rješenja.

Govorio je i o tome šta će njihov potez povlačenja sa svih nivoa vlasti značiti za Osmorku.

“Nas bez njih ima tačno sedam, u drugom krugu nas ima dovoljno. Njihov izlazak u Domu naroda ne bi poremetio ništa, dok u Zastupničkom domu već bi. Pitam ih šta je bolji put, povući se i ostaviti Dodika na čelu Vijeća ministra i SDA i DF na pozicijama na kojima su sad?“, upitao je.

Podsjetimo, zbog usvajanja Zakona o nepokretnoj imovini RS kao i stavova Milorada Dodika, NES i Stranka za BiH su i ranije najavljivali da je moguće da napuste Osmorku. Danas su medijima nezvanično napomenuli i da im je smetao  izostanak Demokratske fronte. Konaković podcrtava da je to bila isključivo odluka stranke koju predvodi Željko Komšić, kao i da se sa NES-om i SBIH-om razgovaralo otvoreno o svemu.

“Nismo očekivali da kolege sa kojima sjedite povuku tako nekorektan potez. Ne postoji na političkoj sceni neko ko je ostao a da je tako nekorektnim potezima riješavao pitanja. Čini mi se da su podlegli pritiscima”, rekao je.

Dodaje da će svoje poteze morati pojasniti glasačima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad