Reakcija Salkića na izjavu Milorada Dodika

Vijesti 19. sep 202215:41 3 komentara
N1

Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska, rekao je danas, 19. septembra 2022. godine, reagujući na izjavu Milorada Dodika u kojoj je kazao „... Sa muslimanima ne možemo imati zajedničke škole, zajedničke udženike...“, da je sistemska diskriminacija Bošnjaka u ovom entitetu, aparthejd u školama kojeg provodi vlada RS, direktna posljedica Dodikovih stavova.

“Sistemska diskriminacija Bošnjaka u ovom entitetu, aparthejd u školama u ovom entitetu, kojeg provodi vlada RS, direktna su posljedica Dodikovih stavova. Sve ove aktivnosti provode se sa ciljem realizacije neostvarenog ratnog cilja o etnički čistom srpskom pravoslavnom prostoru u ovom dijelu Bosne i Hercegovine. Zbog toga se kroz diskriminaciju i aparthejd žele stvoriti nemogući uslovi za život i opstanak Bošnjaka u ovom entitetu“, rekao je Salkić.

Zbog realizacije ovakvog, dodaje Salkić, “ratnog cilja Bošnjaci su protjerani, imovina uništena, ubijani su i mučeni u logorima, počinjen je genocid nad Bošnjacima.”

“Pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju za ove zločine vojno i političko rukovodstvo pobunjenih bosanskih Srba je presuđeno za genocid, udruženi zločinački poduhvat, etnički progon i mnoge druge teške ratne zločine. Danas mirnodopskim metodama bez bilo kakve sankcije Milorad Dodik predvodi one koji pokušavaju ostvariti neostvareni ratni cilj i ponovo protjerati Bošnjake kreiranjem ambijenta u kojem dugoročno ne mogu ostati da žive”, naveo je Salkić.

Veliko je pitanje i dilema, istaknuo je Salkić, zašto se u srcu Evrope, od te Evrope, dozvoljava diskriminacija i aparthejd na
temelju ciljeva koji su bili osnov za činjenje genocida nad Bošnjacima, stanovnicima Bosne i Hercegovine i Evrope, na pragu 21. vijeka.

“Indolentnost i šutnja Evrope o ovim postupcima i ciljevima pokazuje da oni nisu spremni pozitivne evropske vrijednosti braniti podjednako na svakom mjestu i u svačiju korist. Vrijeme je da se uspavani tzv. civilizirani svijet probudi prije negoli bude kasno i zaustavi diskriminaciju i aparthejd u entitetu kojem su nepravedno i diskriminirajući prihvatili da se zove samo po jednom narodu”, rekao je potpredsjednik Salkić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare