Reakcija Suljagića i Mujanovića na Dodikov intervju za Jerusalem Post: Doslovno nijedan aspekt njegovih tvrdnji nije činjeničan

Samir Jordamovic/Anadolija

Izraelski Jerusalem Post (JP) nedavno je objavio intervju s Miloradom Dodikom, u kojem je predsjednik bh. entiteta Republika Srpska iznio niz kontroverznih stavova, svoju interpretaciju historije BiH, te ponovo negirao genocid u Srebrenici. Danas je isti list objavio odgovor direktora Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari Emira Suljagića i političkog analitičara Jasmina Mujanovića, koji su ustvrdili da “doslovno nijedan aspekt Dodikovih tvrdnji tokom ovog intervjua nije činjeničan”, te su osudili odluku lista da uopšte objavi takav intervju.

U intervjuu koji je JP objavio 14. Juna, pod naslovom “Suživot sa muslimanima nemoguć”, Dodik objašnjava zašto ne vidi budućnost za suživot sa muslimanima u BiH i povlači paralele sa situacijom na Bliskom istoku. Govori o svojoj čvrstoj podršci Izraelu i upozorava na “zalihe oružja proizvedenog u BiH za Hamas i na rastući iranski utjecaj” u zemlji.

Jedno je što su novine obavile takav intervju, koliko god to bilo nepromišljeno. Sasvim je drugo što su krenule sa objavljivanjem toga znajući njegove (Dodikove) stavove”, navode Suljagić i Mujanović u svom odgovoru.

Za svakoga ko je imalo upoznat sa Zapadnim Balkanom od 1990-ih, Milorad Dodik je sinonim za šovinizam, ksenofobiju i historijski revizionizam. Bliski saradnik Vladimira Putina, tvrdolinijaškog nacionalističkog predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, te austrijske, mađarske i francuske krajnje desnice, između ostalih, dugogodišnji političar bosanskih Srba danas je ekstremista bez premca u Evropi”, navode oni.

Ističu da je upravo iz tog razloga toliko “zapanjujuća” odluka Jerusalem Posta da objavi intervju sa Dodikom, u kojem se on “upušta u izuzetnu zapaljivu sektašku retoriku protiv bošnjačke zajednice u Bosni i Hercegovini, banalizira jedinstveni užas holokausta i negira činjenice o genocidu u Srebrenici”.

Za početak, doslovno nijedan aspekt Dodikovih tvrdnji tokom ovog intervjua nije činjeničan. Svaki pojedinačni paragraf sadrži barem jednu veliku izmišljotinu, a većina ih sadrži nekoliko odjednom”, ističu.

Negiranje genocida

Ističu da već u prvom Dodikovom odgovoru on lažno tvrdi da se genocid u Srebrenici, pravno utvrđena činjenica o kojoj je više puta presuđivao Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), “ne može nazvati genocidom”.

On lažno tvrdi da su “mjerodavni stručnjaci… utvrdili da nije bio genocid” kada se praktično cijela svjetska akademska zajednica slaže ne samo oko činjenica o genocidu u Srebrenici, već i o široj genocidnoj prirodi srpskih nacionalističkih napora u Bosni tokom 1990-ih”, pišu oni.

Objašnjavaju da je genocid u Srebrenici jedan od najbolje dokumentovanih zločina u modernoj historiji.

Višedecenijska iskopavanja i dokumentacija više od 8.372 žrtve genocida, koje su sve ubijene tokom nekoliko kratkih dana u julu 1995. godine, široko su prepoznate kao instrumentalne u razvoju savremenog DNK profiliranja i kriminalističke forenzike. Također imamo jasnu računicu o genocidu koji su počinili sami počinioci u vojsci bosanskih Srba. Znamo broj autobusa i količinu goriva potrebnog za prisilno premještanje bošnjačkog stanovništva, broj osoba potrebnih za čuvanje zarobljenika, broj potrebnih za masovna pogubljenja, broj vozila potrebnih za transport tijela do masovnih grobnica, te količinu opreme i osoblja korištenih za naknadno iskopavanje i ponovno zakopavanje dijelova žrtava na desetinama tercijarnih lokacija u pokušaju da se prikrije puni razmjeri zločina”.

Ističu da Dodik u više navrata tendenciozno spominje fašističku okupaciju Jugoslavije, “zlonamjerno pokušavajući da bošnjačku zajednicu okrivi kao odgovornu za zločine nacista i njihovih lokalnih kolaboracionista, posebno hrvatskog ultranacionalističkog režima koji je bio na čelu takozvane Nezavisne Države Hrvatske (NDH), kojoj su Nijemci jednostrano pripojili cijelu Bosnu”.

Dodik govori o broju srpskih žrtava logora smrti Jasenovac, što ne podržavaju američki Muzej holokausta i druge vodeće svjetske institucije koje se bave proučavanjem holokausta. Zašto? Zato što je zagovornik šire srpske nacionalističke propagandne kampanje koja ima za cilj da poveća broj etničkih srpskih žrtava tokom 1940-ih u perverznom pokušaju da se opravda genocid i zločini koje je počinio Miloševićev režim tokom 1990-ih. Ovaj sentiment je uredno uobličen većim transparentom koji je pre dve sedmice u centru Beograda otkrila neofašistička ulična banda; pisalo je: “Jedini genocid na Balkanu [sic] bio je nad Srbima””, navode oni.

Suljagić i Mujanović navode da je, kao i u svim dijelovima okupirane Evrope, u redovima bošnjačke zajednice bilo je nacističkih kolaboracionista. Pozivajući se na naučne radove, konkretno ‘Bosanski muslimani u Drugom svjetskom ratu’ autora Marka Atille Hoarea i ‘Himmlerova Bosanska divizija’ Georgea Lepea, oni ističu da je to bio “rubni segment bošnjačkog stanovništva”. Navode da, uzimajući i to u obzir, Suljagić se u ulozi direktora Memorijalnog centra Srebrenica javno izvinio za zločine bošnjačkih kolaboracionista na konferenciji u organizaciji Svjetskog jevrejskog kongresa.

Suljagićevi postupci također odražavaju napore vođa bošnjačke zajednice tokom 1940-ih, koji su aktivno nastojali pomoći i sakriti svoje susjede Jevreje i Srbe tokom nacističke okupacije. O tome najbolje svjedoči činjenica da među 49 Pravednika među narodima priznatim iz BiH, gotovo dvije trećine su etnički Bošnjaci”, podcrtali su.

To je također razlog zašto je Bosna do danas još uvijek dom najdragocjenijeg artefakta jevrejskog života na Balkanu: Sarajevske Hagade iz 14. stoljeća. To je zato što su Hagadu, kao i bezbroj bosanskih Jevreja, skrivale muslimanske porodice u Bosni tokom užasa okupacije”, naveli su, te istakli da inicijativa za mir i sjećanje koju su potpisali Memorijalni centar Srebrenica i Svjetski jevrejski kongres predstavlja “djelimično priznanje za ovaj poseban odnos između bošnjačke i jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini”.

Nasuprot tome, u martu 1941. godine, knez Pavle od Jugoslavije, član srpske kraljevske porodice, predao je Beograd Osovini. Uprkos njegovoj brzoj smjeni, srpski vojni oficiri koji su organizovali njegovu smenu nisu promijenili svoju odluku. U aprilu 1941. godine Osovine su izvršile invaziju na Jugoslaviju, a do maja 1942. proglasile su Srbiju jednom od prvih Judenfrei teritorija u Evropi. To je dobrim dijelom posljedica predanih napora kolaboracionista poput Milana Nedića, nacističkog marionetskog vođe okupirane Srbije”, naveli su.

Dalje navode da su sudovi u Srbiji “ozbiljno raspravljali o Nedićevoj pravnoj rehabilitaciji 2010-ih”, i da, mada on nije rehabilitovan, “drugi istaknuti nacistički kvislinzi, poput srpskog nacionalističkog gerilskog vođe Draže Mihalovića, jesu”.

“Dodik laže o najosnovnijim stvarima”

Mujanović i Suljagić navode da “Dodik laže i o najosnovnijim stvarima”, te da on lažno tvrdi da BiH Hamasu obezbjeđuje “oružje i municiju” iako nema ni trunke dokaza za to.

Također spominju izjave novinara koji je intervjuisao Dodika. Ističu da Eldad Beck navodi potpuno fiktivni “rastući iranski utjecaj” u zemlji.

Nasuprot tome, Jamestown fondacija sa sjedištem u Washingtonu, jedan od vodećih američkih strateških istraživačkih centara, nazvala je Srbiju “ulaznom tačkom Teherana na Balkan” 2023. godine, pozivajući se na kupovinu hiljada iranskih dronova za napade od strane Beograda”, navode oni.

Dalje ističu da Dodik ne govori istinu ni o svojoj biografiji.

Tvrdi da nije bio vojnik tokom rata u BiH, već “opozicioni političar”. Dodik je nakratko bio opoziciona ličnost u predratnom bosanskom parlamentu. Ali nakon što je SDS genocidaša Radovana Karadžića proglasio takozvanu “Srpsku Republiku Bosnu i Hercegovinu”, Dodik je stao na stranu Karadžićevog režima i njegovih otcijepljenih institucija. Kada su srpske nacionalističke snage, predvođene Miloševićevim Beogradom, započele sistematsko istrebljenje i protjerivanje nesrba iz istočne i sjeverne Bosne, Dodik se nije protivio niti protestirao protiv genocida. Okrenuo se ratnom profiterstvu”, ističu oni.

Kada se (ponovno) pojavio kao glavna politička ličnost u poslijeratnoj Bosni, u početku je kao reformator kojeg podržavaju SAD javno priznao činjenice genocida u Srebrenici i nazvao Karadžića i Ratka Mladića ratnim zločincima koji su uprljali savjest srpskog naroda. Ali kada je Dodik odlučio da ima veće političke koristi od nacionalističkog ekstremizma i historijskog negacionizma, ponovo je promijenio priču”, dodaju.

Niko nema pravo banalizirati historijske činjenice i sjećanje na holokaust ili genocid u Bosni – posebno ne u težnjama savremenim projektima mržnje, kakve promoviraju Dodik i njegovi podržavaoci. Jerusalem Post duguje izvinjenje bošnjačkim žrtvama Srebrenice i svojim čitaocima”, zaključili su na kraju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!