Reakcija Turković na mogući izbor “SNSD-ovog Bošnjaka” u Vijeću ministara

Vijesti 02. jan 202317:48 9 komentara
MIP
Bisera Turković (N1 BiH)

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković komentarisala je najave da će zajednički kandidat SNSD-a i "Osmorke" za državnog ministra ljudskih prava i izbjeglica biti Denis Šulić, dosadašnji potpredsjednik NSRS-a.

“Ukoliko u Vijeće ministara BiH bude izabran član iz reda Bošnjaka, a pod kontrolom SNSD-a, to će značiti prepuštanje potpune kontrole nad Vijećem ministara BiH proruskim političkim snagma”, upozorava Turković, te dodaje:

“Važeći propisi o radu Vijeća ministara BiH zahtjevaju da za odluke moraju glasati najmanje po jedan od ministara iz svakog od konstitutivnih naroda. To ne moraju nužno biti zamjenici predsjedavajućeg”.

Turković je navela da su upravo Dodik i Čović u Domu naroda BiH spriječili da BiH usvoji sankcije Rusiji.

“Proveli smo četiri godine teške borbe za očuvanje institucija BiH i postignutog napretka. Često pod ucjenama i pritiskom, ali su tri probosanska ministra Selmo Cikotić i Sifet Podžić djelovala usaglašeno sa mnom i spriječili smo da osovina SNSD i HDZ potpuno ovlada procesima i povuče BiH unazad. Dovoljno je jedan ministar Bošnjak koji će slijediti politiku SNSD-a i HDZ-a i da preuzmu apsolutnu vlast u Vijeću ministara BiH”, istakla še šefica diplomatije BiH.

Prepuštanje poluga odlučivanja u Vijeću ministara proruskoj politici, kako je zaključila, bio bi korak ka opasnoj destabilizaciji BiH i cijele regije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare