Reakcije iz BiH na pobjedu Jakova Milatovića za predsjednika Crne Gore

Vijesti 03. apr 202319:13 0 komentara

Izbori u Crnoj Gori s velikim su se interesom pratili i u BiH. Pobjeda Jakova Milatovića i poraz Mile Đukanovića dvojako se tumači, ne samo među političarima, nego i među građanima.

U pobjedničkom govoru Milatović je istaknuo da Crna Gora neće imati trzavice prema bilo kojoj zemlji Zapadnog Balkana.

“Crna Gora želi najbolje odnose sa svim zemljama Balkana. Mi želimo zajedništvo, slogu i napredak u evropskom Zapadnom Balkanu”, Jakov Milatović, novi predsjednik Crne Gore.

U jednoj od tih zemalja, našoj, različita su mišljenja o njegovoj pobjedi.

“U kontekstu Bosne i Hercegovine mislim da je to strašno. Radikalizam se širi Evropom, ali kod nas prelazi u neke strašne oblike i to mi je bila grozna vijest sinoć.”

“Pa ne znam ako nam je demokratija pala na Mila”.

“Na mlađima svijet ostaje, ali ima jedna stvar koja mi se sinoć nije svidjela. Ja malo vidjoh na ulici crnogorskih zastava”.

“Evo jutros čitam da je imao neke pomirljive izjave, ali pored srpske zastave, ne znam volio bih da se ne petlja puno u naše stvari kao što se drugi petljaju i bit će OK”.

U Banjaluci građani kažu:

“Sinoć ovaj Milatović rekao da će odnosi s regijom biti bolji pa u tom smislu očekujem da će saradnja biti bolja sa Republikom Srpskom i sa Bosnom. Uglavnom ono što očekujem je otvoreni Balkan da se može putovati i poslovati bez carina i granica.”

“Pozitivno ako su promjene. Ovde su neminovne promjene.”

“Ima dosta veze i Milo i Mile isti, nadamo se da će ovaj naš otići pa da narod konačno počne živjeti normalnim životom”.

Izbori u Crnoj Gori pokazali su interes bh društva za dešavanja u susjednoj zemlji i iskazan je navijački mentalitet, koji je posebno sporan kod političara koji su otvoreno davali podršku jednom ili drugom kandidatu postavlja se pitanje koliko je to diplomatski i koliko to može unaprijediti odnose između ove dvije zemlje.

“Poštovane građanke i građani prijateljske Crne Gore, poštovani predsjedniče Crne Gore Milo Đukanoviću, pred Crnom Gorom su sudbonosni izbori. Nije svejedno šta ćete odlučiti u nedjelju. Nije svejedno ni nama u Bosni i Hercegovini kakav ćete izbor napraviti”, kaže Denis Bećirović, član Predsjedništva BiH.

Milorad Dodik se nije sustezao od napada na Đukanovića, a među prvima je poslao čestitku Milatoviću.

“Nadam se da će Crnu Goru voditi putem napretka i prosperiteta i da ćemo u duhu dobrosusjedskih odnosa uspješno sarađivati na korist građana i Crne Gore i Republike Srpske”.

Različite su i analize Milatovićeve pobjede i utjecaja jačanja velikosrpske politike na BiH.

“Milatović je general bez vojske. On nema partiju i partijsku infrastrukturu. On je došao tako što je instaliran iz Beograda, kao što je i Evropa sada, i uz podršku Srpske pravoslavne crkve”, rekoa je Šeki Radončić, novinar.

“Zaista mi je žao što je javnost u Sarajevu i šire još jednom pokazala da su pogrešno simplificiranje i jedna vrsta paranoičnog huškanja zapravo i histerije njezini krajnji dometi. Po onom što vidimo Jakov Milatović je poprilično prozapadno orjentiran političar”, kaže Franjo Šarčević, urednik Prometej.ba.

Adnan Huskić, politički analitičar dodaje:

“Pitanje je zaista u kojoj mjeri može doći do afirmacije neke potpuno druge ili dijametralno suprotne politike. Mada opet kažem ne mogu zanemariti činjenicu da je moguće da upravo zbog negativne dinamike u regiji dođe do jačanja te osovine Beograd Podgorica Banja Luka koja bi mogla imati negativne posljedice za stabilnost u Bosni i Hercegovini.”

U skladu s čim bi bilo neophodno sačekati parlamentarne izbore u junu da bi se mogli vidjeti konkretni obrisi političke scene u Crnoj Gori.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!