Reakcije na izbor Marina Vukoje: “Slijedi pravna bitka, ići ćemo i do Strazbura”

Vijesti 29. maj 202414:23 3 komentara
F.Z./N1

Reakcije opozicije na izbor Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i dalje su burne. Poslanici vladajućih stranaka tvrde da je sve urađeno u skladu sa zakonom dok opozicija čeka odluku Ustavnog suda FBiH kojem su podnijeli apelacija. Poručuju da slijedi pravna borba i da će, ako treba, ići do Strazbura.

N1

Dragan Mioković (Naša stranka) kazao je za N1 kako mu je drago da je Predstavnički dom FBiH sinoć “uradio posao koji mu je u ustavnoj nadležnosti”.

“Nadam se da ćemo izbor narednog sudiju Ustavnog suda, taj zahtjev je već došao,  obaviti brže ili kraće od dvije godine i da ćemo ga birati po novoj proceduri koju je u septemberu podnijela Naša stranka”, rekao je Mioković.

Komentirajući navode opozicije da su “izdajnici države”, kaže: “Optužbe izdajnici i slično mi je ispod nivo komentarisati. A što se tiče svih ostalih zamjerki koje je opozicija iznijela iili iznosi, sve su dostavili Ustavnom sudu FBiH. Ja kao legalista jedva čekam odluke Ustavnog suda po tim apelacijama. Možete biti uvjereni da će sve te odluke biti ispoštovane.”

N1

Admir Čavalić (SBiH) ponovio je da je sinoć “narušena procedura izbora”.

“Nismo omogućili ustavno pravo Člana 6. Ustava koji kaže da zastupnici biraju, a ne da zastupnici potvrđuju. Ako uzmete onaj argument ‘tako je bilo prije’, da bilo je, ali prije nije bilo tako da se dobije lista s jedim kandidatom. Jeste bilo da je dobijemo politički izabrane kandidate. Ovdje je narušena historijska praksa. Ustavno pravo zastupnika je bitno jer su oni birani od građana”, naveo je Čavalić za N1.

N1

Jasmina Biščević-Tokić (SDA) kazala je kako će koristiti sve pravne mehanizme i čekati odluke Ustavnog suda FBiH.

“Ako odluke budu da je sve bilo po Ustavu, svoja prava ćemo tražiti pred Ustavnim sudom BiH. Ne bježimo od toga i da idemo da se žalimo u Strazbur jer su ugrožena prava Poslovnika unazad 5-6 sjednica i vidjeli smo kako jučer vođena sjednica. Vlada anarhija. Poslovni kne postoji. Radna tijela se popunjavaju po volji pozicije”, naglasila je Biščević-Tokić.

Podsjetimo, Marin Vukoja je nakon 13-satnog zasjedanja Predstavničkog doma Parlamenta FBiH izabran za sudiju Ustavnog suda BiH sa 51 glasom “za” i 39 “protiv”.

Ustavni sud FBiH bi trebao imati javnu raspravu 10. juna.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare