Marin Vukoja izabran za sudiju Ustavnog suda BiH

Vijesti 29. maj 202401:28 0 komentara
RTVHB

Marin Vukoja izabran je za sudiju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine nakon 13 sati zasjedanja Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH. Rasprava o izboru Marina Vukoje trajala je skoro pet sati. "Za" je glasao 51 poslanik dok je "Protiv" bilo 39.

Uz opozicione stranke SDP-ov Damir Mašić je glasao protiv.

Velika polemika vodila se mjesecima u vezi ovog imena. Opozicija je optuživala Trojku da podilaze HDZ-u i ispunjavaju njihove interese, dok je u strankama Trojke bilo neusklađenih izjava. Dok se većina poziva na Komisiju za izbor i imenovanja koja je Marina Vukoju predložila kao jedinog kandidata, Denis Bećirović, predsjedavajući Predsjedništva BiH i potpredsjednik SDP-a uputio je jučer poziv poslanicima da glasaju protiv ovog izbora. Upravo je to i koristila opozicija kada se obraćala vladajućim strankama, posebno SDP-u, da “poslušaju riječi svoga čovjeka”.

U Parlamentu se vodila velika rasprava, a većina poslanika je zamjerila to što nisu dobilu listu kandidata i što im je, kako kažu, onemogućeno da rade svoj posao te da je PFBiH derogiran.

U petosatnoj raspravi bilo je nekoliko pauza, pozivanja na tačke Poslovnika, a poslanici su se javljali u krug i po nekoliko puta. Obraćali su se većinom polupraznoj sali.

Ko je Marin Vukoja?

Marin Vukoja je rođen 28. septembra 1973. godine u Širokom Brijegu. Studirao je na Pravnom fakultetu u Mostaru do marta 1998. godine. Stručni upravni ispit je položio 2000. godine, pravosudni ispit 2007. i odvjetnički ispit je položio 2010. godine.

PFBiH
PFBiH
PFBiH
PFBiH
PFBiH

Do aprila 1998. godine radio je kao stručni saradnik u Stručnoj službi Skupštine Zapadnohercegovačkog kantona (ZHK). Nakon toga je bio voditelj Odjela za pravne poslove Stručne službe Skupštine ZHK do februara 2003. godine.

Kasnije je postao sekretar Vlade ZHK gdje se zadržao do septembra 2007. godine pa je do 2015. godine radio kao sekretar Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

BONUS VIDEO

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!