Reakcije na Nešićeva tri prsta: “Nisu ga izabrali da im pjeva Gaudeamus igitur”

Vijesti 27. jan 202308:52 8 komentara
FTV

Novi državni ministar sigurnosti Nenad Nešić u studiju Federalne televizije ponovo je sinoć podigao tri prsta nakon što je u srijedu to isto uradio ispred zgrade Parlamenta Bosne i Hercegovine.

Ovakve skandalozne poteze komentarisali su mnogi na na društvenim mrežama, između ostalih, na ovo je reagovao premijer Federacije BiH Fadil Novalić, napisavši na Facebooku:

“Sarajevo je konačno oslobođeno i multietničko. U njemu se dižu 3 prsta protiv režima. Idemo dalje, sa Osmorkom u Evropu”.

Bivši predsjednik Građanskog saveza Nihad Čolpa napisao je: “Muhamed bin Rašid Al Maktum, UAE, statua u parku Burj Khalifa u Dubaiju i notorni Nešić. Postoji mnogo dokumenata u kojima Arapi koriste tri prsta, a nijedan dokument prije 1988. godine u kome Srbi koriste tri prsta. Nešić to sigurno ne zna, jer da zna, ne bi pravio budalu od sebe u Sarajevu”.

Na Twitteru je ovo komentarisao i novinar Dragan Bursać.

“Ne znam zašto se sad svi odjednom zgražavaju nad njegova tri prsta kao uslovni refleks. Pa nisu ga sigurno izabrali da im pjeva Gaudeamus igitur”, napisao je Bursać. 
Novinar Adis Naderević objavio je fotografiju Nešića sa podignuta tri prsta i napisao:
“Nenad Nešić kad ga pitaju da pokaže koliko ga je zastupnika sarajevske gradžanske alternative podržalo za ministra”.

Nešić se, podsjetimo, izvinio  sinoć “ukoliko je nekoga uvrijedio” pokazivanjem tri prsta  ispred zgrade Parlamenta BiH u Sarajevu.

“Naišao sam na gospodina Vukanovića koji se sakrio u nekom prolazu ispred Parlamentarne skupštine, učio je svoga poslanika šta treba da kaže u parlamentu. Međutim, gospodin Grković se jučer nije ni javio za riječ. Ja sam naišao, pozdravio ga, on mi je dobacivao – ode ti kod Dodika i onda sam mu poslao poljubac i pokazao tri prsta. Ja sam tim pozdravom poslao poljubac i pozdravio Nebojšu Vukanovića koji je pripadnik srpskog naroda, makar je tako bilo do jučer”, objašnjavao je Nešić i ponovo pokazao tri prsta u studiju FTV na što je voditeljica reagovala.

Kazao je i da “ne shvata da u Sarajevu tri prsta znače provokaciju”.

“To je tradicionalni srpski pozdrav kojim se mi pozdravljamo i ja sam tradicionalnim srpskim pozdravom pozdravio pripadnika srpskog naroda gospodina Vukanovića. Nisam nikoga provocirao niti mi je to bila namjera. Ukoliko sam nekoga uvrijedio, izvinjavam se”, rekao je Nešić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare