Reakcije na prisustvo vojnika Srbije u Bratuncu i Prijedoru: “Možete li zamisliti trupe Wehrmachta kako marširaju ulicama Auschwitza?”

Vijesti 08. jul 202412:12 0 komentara
N1

Vijest da su vojnici Vojske Srbije defilirali jučer u Bratuncu i Prijedoru izazvala je mnoge reakcije posmatrača i analitičara. Dok su neki pozivali na ostavke, drugi su kritikovali politiku “smirivanja” za koju smatraju da je dovela do ovoga.

Obilježavanje godišnjice stradanja Srba u podrinjskom kraju, koje se godinama održava uoči obilježavanja godišnjice od počinjenog genocida u Srebrenici, okupilo je sav politički vrh Republike Srpske.

Federica Woelk, akreditirana asistentica u Evropskom parlamentu i saradnica njemačke eurozastupnice Ulrike Moeller, podcrtala je da je paradiranje vojnika Srbie u Prijedoru “neprihvatljivo”, ali da je “još gora činjenica da niko ne reaguje”.

EU, probudi se!”, napisala je ona, te dodala da Bošnjaci “zaslužuju da se osjećaju sigurno u svojim gradovima i da se više ne osjećaju ugroženo”.

Ugledni novinar Mirnes Kovač napisao je:

Možete li zamisliti trupe Wehrmachta kako marširaju ulicama Auschwitza? Pa to je realnost u Prijedoru, dijelu Bosne gdje su 1992. godine počinjeni najveći masovni zločini nad civilima i prvi koncentracioni logori podignuti nakon Drugog svjetskog rata!

Politički analitičar Jasmin Mujanović je prenio izvještaje bh. medija da su Ministarstvo vanjskih poslova i Ministarstvo sigurnosti BiH “dozvolili srpskim trupama da uđu u BiH, bez pratnje državne policije ili obavještajnih službi, nakon čega su trijumfalno promarširali kroz Prijedor i Bratunac, ključna mjesta ubijanja tokom genocida u Bosni“.

Moraju uslijediti ostavke”, napisao je on.

Potpredsjednik Američko-evropske alijanse Reuf Bajrović naveo je da je ovo “logični krajnji rezultat (Joe) Bidenovog smirivanja Srbije i Hrvatske na račun Bosne”.

Biden je imao najgoru politiku prema zapadnom Balkanu od svih predsjednika od ranih 1990-ih. Oni su 2022. godine nametnuli novu vladu kako bi omogućili ovakve sramotne stvari”, objavio je Bajrović.

Briselski analitičar Toby Vogel je također prenio izvještaje bh. medija i uz to napisao:

Jedinice Oružanih snaga Srbije paradiraju ulicama Bratunca (pored Srebrenice) i Prijedorom – mjestom masovnih zločina tokom rata – samo nekoliko dana uoči godišnjice genocida u Srebrenici. Eufor (pod mađarskom komandom) nigjde na vidiku”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!