Reakcije političkih stranaka u BiH na presudu Stanišiću i Simatoviću

Vijesti 31. maj 202315:27 0 komentara
N1

Međunarodni mehanizam za krivične sudove je danas izrekao konačnu presudu u trajanju od po 15 godina zatvora bivšim šefovima Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, optuženim za zločine počinjene u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Odmah nakon presude počele su se nizati brojne reakcije političkih stranaka.

Iz SDA su naveli kako pozdravljaju pravosnažnu presudu koju je Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove UN-a izrekao nekadašnjem načelniku Službe državne bezbjednosti Srbije (SDB) Jovici Stanišiću i bivšem komandantu Jedinice za specijalne operacije SDB-a Frenkiju Simatoviću.

“Posebno značajnim smatramo da je konačnom presudom Stanišiću i Simatoviću utvrđeno da su bili dijelom udruženog zločinačkog poduhvata (UZP) na čijem je čelu bio predsjednik Srbije Slobodan Milošević, čiji je cilj bio da se ubistvima, deportacijama i progonom dio teritorije Bosne i Hercegovine etnički očisti od nesrpskog stanovništva. Ova, kao i ranija presuda u predmetu Jadranko Prlić i ostali, kojom je utvrđeno postojanje UZP-a na čelu sa predsjednikom Hrvatske Franjom Tuđmanom, čiji je cilj bio etnički čista teritorija tzv „Herceg-Bosne“, zauvijek će ostati zapisane u historiji kao presude kojima sud Ujedinjenih nacija definira karakter rata u BiH i potvrđuje da se radilo o dvostrukoj agresiji”.

Potom su dodali:

“Značajnim smatramo i to što su čelnici srbijanskog SDB-a, uz zločine u Bosanskom Šamcu, proglašeni krivim i za zločine počinjene 1992. godine u Bijeljini, Zvorniku, Doboju i Sanskom Mostu, te za zločine počinjene 1995. u Trnovu i Sanskom Mostu. S obzirom na obim počinjenih ratnih zločina, smatramo da je kazna od po 15 godina preblaga i da predstavlja samo djelomičnu satisfakciju porodicama žrtava. Presude međunarodnih sudova i kazne počiniocima zločina su opomena nedobranamjernim aktuelnim političkim faktorima u susjedstvu i Bosni i Hercegovini, ali opomena i svim budućim generacijama. Presude UN-ovih sudova, priznavanje istine i utvrđenih činjenica, trebalo bi da budu i osnova na kojoj će se graditi budući odnosi u Bosni i Hercegovini, ali i odnosi sa državama u okruženju”.

Iz Naše stranke povodom presude Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću su naveli:

“Presuda Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, državnim funkcionerima Srbije za umiješanost u zločine počinjene tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. Ova presuda je pečat na sve dosadašnje dokaze o Srbiji kao agresoru na Bosnu i Hercegovinu te njenoj neupitnoj podršci zločinima koji su rezultirali stotinama hiljada ubijenih, ranjenih, silovanih i prognanih građana naše zemlje. Pozdravljamo ovu presudu uz svijest da je svaka kazna nedovoljno velika za razmjer zločina koji su počinjeni prilikom agresije na BiH”. 

Presuda Jovici Stanišiću i Frenkiju Simatoviću historijski je važna; ostaje žal zbog fijaska revizije presude za genocid, saopćeno je iz Naroda i Pravde (NiP) nakon što je Međunarodni rezidualni mehanizam (MMKS) za krivične sudove u Hagu izrekao danas kazne od po 15 godina zatvora Stanišiću i Simatoviću, dužnosnicima Službe državne bezbjednosti Srbije.

Ova konačna presuda Stanišiću i Simatoviću bitna je i kao potvrda učešća Srbije u agresiji na Bosnu i Hercegovinu, navodi Narod i Pravda u saopćenju.

“Ovom presudom sudski je potvrđena činjenica da je Srbija, uključujući njen politički, vojni i policijski vrh, direktno vodila rat protiv Bosne i Hercegovine, i to sa ciljem stvaranja etnički čiste države. Ova presuda kojom je potvrđeno postojanje udruženog zločinačkog poduhvata predstavlja tek djelimičnu satisfakciju za sve žrtve agresije na Bosnu i Hercegovinu, a posebno za žrtve iz Bijeljine, Zvornika, Bosanskog Šamca, Doboja, Trnova i Sanskog Mosta. Ovo je važna presuda jer će predstavljati temeljnu činjenicu da su političko vođstvo obje susjedne zemlje, Hrvatske i Srbije, bile dio udruženog zločinačkog poduhvata te da su direktno učestvovale u agresiji na BiH”,  navodi Narod i Pravda u saopćenju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!