Redovan sastanak se pretvorio u nezapamćenu tragediju: Hoće li se odgoditi početak nastave u Sanskom Mostu?

Vijesti 21. aug 202419:00 1 komentar

Šok u Sanskom Mostu. U zgradi Gimnazije trostruko ubistvo. Pomoćni radnik usmrtio je direktora, sekretaricu i penzionisanu profesorku engleskog. Motiv je navodno disciplinski postupak koji se protiv počinioca vodio. Nakon krvavog pira, izvršilac trostrukog ubistva pokušao je i samoubistvo u zgradi škole u kojoj su u vrijeme zločina bili i učenici na popravnom ispitu.

Nevjerica i šok u Sanskom Mostu. Redovan sastanak zaposlenih u Gimnaziji, uoči početka nove školske godine u 10:06 časova pretvorio se u tragediju kakvu grad ne pamti.

“Odoše mojih troje kolega, sa kojima sam radio, sa sekretaricom nešto manje, a s ovih dvoje sam radio od 1995.”, rekao nam je Nastion Kljunić, profesor hemije u Gimnaziji.

Pred Gimnazijom policija, trake i vozila ubice i žrtava, ali i svjedoka ubistva direktora škole Nijaza Halilovića koji je i funkcioner lokalnog SDP-a, sekretarice Nisvete Kljunić i profesorke engleskog Gordane Midžan. Profesor hemije i bivši direktor u trenutku tragedije bio je u susjednoj prostoriji i čuo je pucnje.

“Valjda su oni pokrenuli protiv njega disciplinsku i on je išao ciljano, prošao je pored drugih profesora, kažu da je bilo njih pet-šest. Stajali u hodniku on je samo prošao. Ovaj mu je pedagog mješovite Meho rekao, šta ćeš ti s puškom, a ovaj mu je samo onako rekao – bježi u stranu”, priča dalje Kljunić.

N1

Iz policije će naknadno tvrditi kako je automatsko oružje s kojim je izvršen zločin ubica nosio na očigled svih.

Nezvanično povod za disciplinski postupak koji se vodio protiv počinioca ovog ubistva Mehemeda Vukalića je njegovo neredovno izvršavanje radnih obaveza, često nepojavljivanje na poslu ili česti odlasci sa posla prije kraja radnog vremena.

To tvrde njegove kolege među kojima je i domar na čije radno mjesto je navodno htio počinilac trostrukog ubistva, koji se žalio na zdravstvene probleme sa kičmom zbog kojih je često bio na bolovanju.

“Direktor je njega htio da ustroji, da je na radnom mjestu, većinu radnog vremena bio je u gradu, imao je neki butik”, istakao je domar Ferid Abdić.

Sve okolnosti o kojima se već čita i izvještava u medijima trebala bi tek utvrditi istraga koju sprovodi kantonalno tužilaštvo. I sam počinilac biće ispitan nakon oporavka. Nije uspio u pokušaju samoubistva, teško je ranjen, ali svjestan prevezen na UKC u Banjaluci.

“Pacijent je svjestan i trenutno su dijagnostičke procedure u toku, te je planiran operativni zahvat”, rekli su nam iz UKC-a RS Banjaluka.

U policiji su s iznošenjem detalja oprezni. Direktor Uprave policije potvrđuje da je u vrijeme masovnog ubistva u školi bio i određen broj učenika.

“Mogu potvrditi da je, pošto su u toku, to je opštepoznato sad i popravni ispiti bilo određeni broj učenika u prostorijama škole u vrijeme u koje se desio ovaj događaj”, naveo je Amel Kozlica, direktor Uprave policije USK.

Tragedija bi mogla odgoditi početak školske godine u Unsko-sanskom kantonu. Resorno ministarstvo o tome bi se trebalo oglasiti sutra. Građani Sanskog Mosta u nevjerici, ali svjesni da se u zemlji sistemski, otvoreni problemi guraju pod tepih.

“Uznemirilo me da, ali danas se svašta zbiva. To je žalosno”, “Nažalost, ne učimo se na greškama i ono u Srbiji i sve, sve se ponavlja. Sve mi kao nešto će se preduzeti, ali ko treba da preduzme ništa ne preduzima”, “Da li se moglo preduprijediti ili nije, to sad sistemski treba rješavati. 90% nas od PTSP boluje i sitnica može biti okidač, koju smo tragediju preživjeli 90-ih godina, ostavilo je posljedice na svakome”, mišljenja su mještani Sanskog Mosta.

U šoku su i sadašnji i bivši đaci Gimnazije Sanski Most koji se na društvenim mrežama opraštaju od ubijenih.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare