Redžo Mehić otkrio koliko će iznositi jednokratna pomoć za penzionere u FBiH

Dan uživo 29. jun 202117:21 > 20:55 6 komentara
N1

Predsjednikom Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera Federacije Bosne i Hercegovine Redžo Mehić otkrio je za N1 koliko će iznositi jednokratna pomoć za penzionere koje je najavila Vlada FBiH.

Odmah na početku razgovora za N1 Mehić je rekao kako želi penzionerima dati informacije iz prve ruke te da se nisu stekli uslovi za redovno usklađivanje penzija. Na osnovu informacija, penzije bi trebalo smanjivati, međutim rukovodstvo Saveza penzionera je, kako je naglasio, našlo rješenje kojim je Vlada FBiH svojom odlukom odlučila da penzionerima – umjesto redovnog usklađivanja – dodijeli jednokratnu novčanu pomoć svima osim onih koji primaju maksimalnu penziju.

Rekao je i da je Vlada FBiH prihvatila njihov prijedlog da se pomogne najugroženijim penzionerima, odnosno onima koji primaju do najniže penzije, najnižu i onima do zagarantovane, tačnije onima koji primaju do 478,92 KM.

Dakle, svi penzioneri koji primaju do ovog iznosa dobit će 120 maraka uz julsku penziju pri isplati 5. augusta“, istakao je Mehić.

Mi u rukovodstvu smatramo da to nije dovoljno, ali hoćemo da kažemo našim penzionerima da je bilo redovno usklađivanje, to je 11 maraka mjesečno. Vlada je bila fer i moramo to da priznamo“, rekao je.

Mi smo pratili situaciju znajući kakvi će biti crni podaci i na vrijeme smo počeli tražiti razgovore i rješenja s Vladom FBiH. Javnost mora znati da na prvom sastanku u martu Vlada je došla nespremna. Mi smo bili neumoljvi i rekli izvolite tražite rješenje ali ovo više penzioneri ne mogu izdržati, ali razumiju cjelokupnu situaciju. U maju se to nije desilo i prolongirano je i sa zadovoljstvom mogu da kažem da je Vlada imala osjećaja i da smo sada našli rješenje koje je po nama prihvatljivo“, dodao je za N1.

Mehić je komentarisao i rast cijena životnih namirnica te je kazao kako je prošla godina bila porazna jer je u martu sa koronom došlo do otpuštanja radnika. Nisu se odbijali doprinosi a penzioni fond se puni iz uposlenih.

U rukovodstvu Saveza penzionera se ne slažemo što negdje oko 600 proizvoda Statistički zavod uzima i sabira njihove cijene i ona je za prošlu godinu iznosila minus 0,9, ali svakodnevno vidimo da su drastično poskupile one stvari na koje mi trošimo penzije i naš je zahtjev usmjeren da se mijenja ovaj parametar – da ograničimo obračun tih visina rasta cijena samo na proizvode koje mi u najvećoj mjeri potrošimo tu našu penziju“, naglasio je.

Mehić je kazao i da Zakon koji ima BiH spada u jedan od boljih u Evropi te da danas veliki dio penzionera uživa penzije koje nije zaradio do kraja, a da će mlade čekati bodovni sistem. Komentarišući nepravedan odnos maksimalne i minimalne penzije, istakao je da Zakon ne poznaje ni najnižu ni najvišu penziju, da su to samo trenutne odrednice.

Naglasio je i da je Zakon to regulisao tako da se najviše penzije neće povećavati sve dok iznos najnižih ne bude iznosio jednu petinu maksimalne penzije.

Kazao je i da oko 61 posto penzionera u FBiH ima najnižu penziju i da će oko 255.000 ljudi dobiti jednokratnu pomoć.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad