Refik Lendo za N1: Neću blokirati ništa što je dobro za građane BiH

Vijesti 10. feb 202317:24 0 komentara
N1

Refik Lendo kandidat je Kluba Bošnjaka, odnosno većine u tom klubu SDA i DF-a, za potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine. Njegovo ime, Osmorka najčešće koristi u kontekstu moguće blokade pri uspostavi vlasti u FBiH, jer ako bude izabran, biće neophodan njegov potpis za izbor premijera i Vade Federacije. Na optužbe odgovara: "Optužuju me, a još nisam izabran".

“Pa pobogu brate, kome je interes blokirati?!”

“Rukovodstvo FBIH nije potvrđeno, niti je izabrano. Da ću nešto blokirati, kad ja ni blizu nisam. Svi ti pritisci, spinovi, mislim da je nepotrebno, jer ja još nisam izabran od parlamenta, kad se potvrdi onda ćemo vidjeti šta dalje. Pa pobogu brate, kome je interes blokirati?!. Meni je Bosna u srcu i duši, ja sam taj koji ovu svoju državu nikada neće blokirati. Od mene se može očekivati samo nešto da ljudima bude bolje. Ovo što radi Osmorka, mislim da nema smisla i kada je u pitanju moje ime, ali i rukovodstvo FBiH”, rekao je Lendo za N1.

U nekoliko navrata Elmedin Konaković kazao je kako će Lendo biti imenovan, da je njegov legitimitet neupitan, ali i da od njega očekuje da potvrdi Vladu na čelu sa Nerminom Nikšićem kako bi se ušlo u proceduru imenovanja Vlade.

“Imamo većinu u Predstavničkom domu FBiH, i Federalna vlada, program, on se brusi, ostale su ove projektne stvari. Sutra ili do ponedjeljka će i one biti završeni. Potpisi prikupljeni, biće prezentirani javnosti. Nermin Nikšić, mandatar za sastav nove vlade, zaplet koji će se vrlo vjerovatno zvati slučaj Lendo, vrlo brzo”, rekao je Konaković.

“Oni danas hoće, sutra neće da glasaju za mene”

Proces prikupljanja potpisa zastupnika “Osmorke” kako bi demonstrirali većinu u Zastupničkom domu Federalnog parlamenta trebao bi biti završen u ponedjeljak. Za SDA prikupljanje potpisa ne znači ništa, jer parlamentarna većina, kažu, ne imenuje vladu nego Predsjedništvo Federacije BiH.

Kako će se postaviti ukoliko bude izabran, Refik Lendo kaže kako naloga SDA, stranke čiji je član nema, ali i ponavlja da još nije izabran.

“Vjerujem da mi i kao stranka, SDA, ne možemo biti neozbiljni da razgovaramo o nečemu što se nije desilo. Oni danas (Osmorka) hoće, sutra neće da glasaju za mene. Mi nikada nismo razgovarali o blokadi, mi govorimo o procesima i čekamo izbor i nakon toga kako probleme rješavati”, rekao uje Lendo.

Nekoliko je načina na koji bi se blokada, ukoliko do nje dođe, mogla riješiti. Može reagovati Visoki predstavnik, što priželjkuje stranke okupljene oko Trojke, da raspetlja ono što je zakomplikovao. No tu se postavlja pitanje i opasnog presedana za buduće izbore. SDA može popustiti, što je malo vjerovatno. Može popustiti i SDP pa ući u koaliciju sa SDA što je također malo vjerovatno. I to je otprilike to. Ako se ništa od navedenog ne desi, do daljnjeg gledamo Fadila Novalića koji je i onako poručio da nema ništa protiv.

No, i aktuelni saziv mogao bi se uskoro naći u problemu obzirom da u Federalnoj vladi sjedi pet ministara HDZ-a, četiri SBB i jedan NiP. ili prevedeno, ako bi SDA blokirala uspostavu nove vlade, odgovoriće im se blokadom, kako je to poručio Nermin Nikšić, aktuelnog saziva.
I sve navedeno ima podršku HDZ-a. Za sada.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!