Reforme bez kojih BiH neće moći povući novce EU

Vijesti 03. okt 202407:01 0 komentara

BiH mora uskladiti vizni režim s EU za treće zemlje, što otprilike znači uvesti vize za Rusiju, Kinu, Tursku, Katar, Kuvajt, Azerbejdžan, za Saudijsku Arabiju. Nezvanično do 2025. godine. I to nije ništa novo, navodi se u izvještaju Evropske komisije iz oktobra prošle godine. Popuna Ustavnog suda, posebno ukidanje entitetskog, odnosno etničkog veta u Konkurencijom vijeću i Vijeću za državnu pomoć reforma je bez koje se novci iz fonda plana rasta neće moći povući.

Od ranije je poznato da su političari iz RS oštro protiv viza za Kinu i Rusiju, dok se u Sarajevu protive uvođenju viza Turskoj, ali i Saudijskoj Arabiji. Pokušava se pregovarati sa EU.

Ovdje će se možda i pronaći dogovor, no za ukidanje entitetskog veta – teško. Jer je stav rukovodstva Republike Srpske da to održava ustavnu strukturu BiH, dok popune Ustavnog suda ne može biti dok strane sudije ne napuste BiH.

U međuvremenu zakazan je nastavak sjednice Doma naroda državnog parlamenta sa istim dnevnim redom koji je bio sporan za klub Bošnjaka i zbog čega prisustvuju samo vandrednim sjednicama. Na dnevnom redu je Zakon o Ustavnom sudu koji delegati smatraju neustavnim. Rješenje stranih sudaca kroz zakon je daleko od onoga što traži EK od BiH – naglašavaju iz kluba

A to u svakom slučaju nije odlazak stranih sudija, već popuna Ustavnog suda nedostajućim bosanskohercegovačkim – kaže delegat iz Kluba Bošnjaka koji ni narednoj sjednici neće prisustvovati

Posljednje navode o onom što BiH treba učiniti, Milorad Dodik nije komentirao. Pohvalio se pismom podrške uz ostale i ruskog šefa diplomacije, potvrdio da će prisustvovati samitu BRICS-a.

Oglasili su se danas i iz SDA. Poručili kako zvaničan stav Evropske komisije na najbolji način demantira neistine i spinove koje je Trojka plasirala u javnost, optužujući SDA za blokadu.

Opširnije u prilogu Tine Jelin-Dizdar.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!