Registar donacija hrane: Blizu 17 hiljada korisnika javnih kuhinja

Vijesti 17. okt 202420:22 0 komentara
N1 BiH

U sklopu kampanje "Niko gladan - Niko sam" pokrenuta je web stranica nikogladan.ba koja predstavlja registar donacija hrane.

Registar uvezuje kompanije-donatore hrane sa posrednicima koji hranu distribuiraju krajnjim korisnicima. U Bosni i Hercegovini danas ima najmanje 60 javnih kuhinja u kojima se hrani oko 17 hiljada ljudi.

“Mi smo ovdje išli i korak dalje. Kompanije doniraju jako puno hranu, ne samo onu pred istek roka, nego puno više hranu iz redovnih zaliha. Kroz ovaj registar i to će moći uraditi. Moći će kliknuti o kojoj se hrani radi, zato što je važno da javne kuhinje znaju. Moći će kliknuti da li se radi o hrani koja je iz redovnih zaliha, o hrani pred istek roka i do kad je taj zadnji rok ili o hrani kojoj je samo pakiranje oštećeno zbog čega ne može ići u prodaju, a sigurna je za upotrebu”, kaže Adnana M. Čamdžić, direktorica Mozaik sistemske filantropije.

Prema podacima Agencije Ujedinjenih nacija, u BiH se godišnje uništava i baca oko 400.000 tona hrane. U BiH je već ukinut PDV na donaciju hrane pred istekom roka, a sada je u izradi i Pravilnik o doniranju hrane koji će regulisati pravila za sudionike u procesu doniranja.

“Moramo voditi računa da ta hrana bude i zdravstveno ispravna. I da se spriječi svaka vrsta zloupotrebe i malverzacije sa takvom hranom. Ustvari, da ona namjenski odlazi na predviđena mjesta, odnosno da odlazi ljudima u potrebi, a da se u tom sistemu, lancu, toku cijele donacije u svakom trenutku zna gdje je ona i ko je odgovoran za nju”, ističe Džemil Hajrić, direktor Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine.

Registar je, kako kažu osnivači, inovativan alat koji je rađen na osnovu dobrih rješenja iz regije i svijeta, ali prilagođen potrebama u BiH.

“Želimo da vidimo da se dogovaraju te transakcije, želimo da vidimo da su brze, efikasne i da ne idu na smetljište, gdje im definitivno nije mjesto”, poručuje Sejdefa Bašić, direktorica Filantropskog foruma.

“Ako na taj registar dođu ljudi koji će imati hranu i koji će tu hranu da daju, to će spasiti mnoge živote. Kako korisnika javne kuhinje, tako i sve javne kuhinje i ljude koji to vode. Jako teško te kuhinje same postoje, tako da mislim da je ovo nešto jako dobro”, dodaje Miroslav Subašić, Javna kuhinja “Obrok ljubavi” Banja Luka.

Lakoća korištenja, te transparentnost podataka iz registra ubrzaće proces doniranja hrane javnim kuhinjama, a s druge strane mogu smanjiti i troškove kompanijama-donatorima.

Bonus video:

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!